Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk heft vrijwel alle coronaregels op, ook voor toeristen

Oostenrijk heft vrijwel alle coronaregels op, ook voor toeristen

WENEN (ANP) - Oostenrijk maakt vanaf 5 maart een einde aan vrijwel alle coronamaatregelen. Naast flinke versoepelingen in het land, wordt het voor buitenlanders makkelijker om naar Oostenrijk te reizen. De aanvullende inreisbeperkingen vervallen, wat betekent dat toeristen alleen nog in het bezit moeten zijn van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs.

Het gebruik van coronapassen in winkels, horecazaken en op veel andere plekken komt te vervallen, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Eerder werd al bekend dat het 2G-beleid op veel locaties vanaf 19 februari wordt verruimd naar 3G. Vanaf 5 maart is een coronapas alleen nog verplicht op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Er komt volgens de krant ook een versoepeling van de mondkapjesplicht. Mondkapjes blijven verplicht in de zorg, het openbaar vervoer en essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten. Op andere binnenlocaties geldt vanaf 5 maart alleen nog een mondkapjesadvies. Bondskanselier Karl Nehammer heeft verder bekendgemaakt dat de sluitingstijden van de horeca niet meer beperkt zullen worden en dat nachtclubs de deuren mogen openen.

Algemene vaccinatieplicht

Het is volgens Nehammer mogelijk om de coronamaatregelen te blijven versoepelen, omdat het aantal besmettingen in Oostenrijk afneemt en ook de situatie in de ziekenhuizen beheersbaar blijft. Het land nam vorig jaar zeer strenge maatregelen om een coronagolf te beteugelen. De beperkingen waren zwaarder dan in veel andere landen. Er werd toen ook besloten een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Die is afgelopen maand ingegaan. Het is niet bekend of de autoriteiten zullen overgaan op strenge handhaving.

Steeds meer Europese landen kondigen vergaande versoepelingen aan. Naast Oostenrijk hebben recent ook onder meer Nederland, Noorwegen en Zwitserland bekendgemaakt bijna alle beperkingen op te heffen. Ondanks dat er in deze landen nog steeds veel besmettingen worden vastgesteld, is de impact minder groot dan bij vorige golven. Dat komt doordat mensen massaal geïnfecteerd raken met de besmettelijkere maar minder ziekmakende omikronvariant van het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Vracht van eerste graanschip uit Oekraïne geweigerd door koper

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Razoni, het eerste schip dat sinds de Russische invasie een Oekraïense haven verliet onder een door de VN en Turkije bemiddeld akkoord, is op zoek naar een andere haven om zijn graanvracht te lossen. Het schip wordt daartoe gedwongen omdat de Libanese koper de lading weigert, nu die meer dan vijf maanden te laat geleverd is.

4 uur geleden
VS steunen Oekraïense overheidsfinanciën met 4,5 miljard dollar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten sturen de Oekraïense regering nog eens 4,5 miljard dollar, waardoor de totale Amerikaanse begrotingssteun aan het land sinds de Russische invasie in februari op 8,5 miljard dollar komt, meldt het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

6 uur geleden
Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

7 uur geleden
Rusland wil atoomwaakhond toelaten tot kerncentrale Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil de internationale atoomwaakhond IAEA toelaten tot de veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. De Russen zijn klaar om een ​​bezoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie mogelijk te maken, aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

8 uur geleden
VS en EU willen snel akkoord met Iran in atoomoverleg

WENEN/TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat er snel een akkoord komt in het atoomoverleg met Iran. Iran zei maandag dat een akkoord nog ver weg is en dat er meer gesproken moet worden.

8 uur geleden
Duitse oud-kanselier Schröder mag lid blijven van regeringspartij

HANNOVER (ANP) - De Duitse regeringspartij SPD gaat het lidmaatschap van oud-bondskanselier Gerhard Schröder niet beëindigen vanwege diens vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin en banden met Russische staatsenergiebedrijven. Er is volgens een arbitragecommissie geen bewijs dat er partijregels zijn overtreden, melden Duitse media.

11 uur geleden
Komende dagen ook erg warm in landen om ons heen

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen in Nederland wordt het de komende dagen warm, ook in de nabijgelegen landen wordt het behoorlijk heet. Duitsland krijgt volgens Weeronline te maken met vergelijkbare temperaturen van 30 tot 33 graden. In Frankrijk wordt het nog een stuk heter.

12 uur geleden