Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk heft vrijwel alle coronaregels op, ook voor toeristen

Oostenrijk heft vrijwel alle coronaregels op, ook voor toeristen

WENEN (ANP) - Oostenrijk maakt vanaf 5 maart een einde aan vrijwel alle coronamaatregelen. Naast flinke versoepelingen in het land, wordt het voor buitenlanders makkelijker om naar Oostenrijk te reizen. De aanvullende inreisbeperkingen vervallen, wat betekent dat toeristen alleen nog in het bezit moeten zijn van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs.

Het gebruik van coronapassen in winkels, horecazaken en op veel andere plekken komt te vervallen, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Eerder werd al bekend dat het 2G-beleid op veel locaties vanaf 19 februari wordt verruimd naar 3G. Vanaf 5 maart is een coronapas alleen nog verplicht op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Er komt volgens de krant ook een versoepeling van de mondkapjesplicht. Mondkapjes blijven verplicht in de zorg, het openbaar vervoer en essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten. Op andere binnenlocaties geldt vanaf 5 maart alleen nog een mondkapjesadvies. Bondskanselier Karl Nehammer heeft verder bekendgemaakt dat de sluitingstijden van de horeca niet meer beperkt zullen worden en dat nachtclubs de deuren mogen openen.

Algemene vaccinatieplicht

Het is volgens Nehammer mogelijk om de coronamaatregelen te blijven versoepelen, omdat het aantal besmettingen in Oostenrijk afneemt en ook de situatie in de ziekenhuizen beheersbaar blijft. Het land nam vorig jaar zeer strenge maatregelen om een coronagolf te beteugelen. De beperkingen waren zwaarder dan in veel andere landen. Er werd toen ook besloten een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Die is afgelopen maand ingegaan. Het is niet bekend of de autoriteiten zullen overgaan op strenge handhaving.

Steeds meer Europese landen kondigen vergaande versoepelingen aan. Naast Oostenrijk hebben recent ook onder meer Nederland, Noorwegen en Zwitserland bekendgemaakt bijna alle beperkingen op te heffen. Ondanks dat er in deze landen nog steeds veel besmettingen worden vastgesteld, is de impact minder groot dan bij vorige golven. Dat komt doordat mensen massaal geïnfecteerd raken met de besmettelijkere maar minder ziekmakende omikronvariant van het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Olie op stranden Singapore na ongeluk met Nederlands schip

SINGAPORE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Meerdere stranden in Singapore zijn zaterdag gesloten door een olielek. Het lek ontstond een dag eerder na een aanvaring tussen het baggerschip Vox Maxima, dat onder Nederlandse vlag vaart, en een ander schip.

53 minuten geleden
Scholz: vredesvoorstel van Poetin was niet serieus

ROME (ANP/RTR) - Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet "serieus" en is daarom niet besproken door de leiders van de G7-landen, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij deed zijn uitspraken in Italië, waar de G7-top plaatsvindt, vlak voor zijn vertrek naar de vredestop voor Oekraïne in Zwitserland.

1 uur geleden
Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen

HOUSTON (ANP) - Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool. In de wet in Texas is vastgelegd dat hij het huis waarin hij woont wel mag houden.

5 uur geleden
Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

BÜRGENSTOCK (ANP) - In Zwitserland begint een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

7 uur geleden
Zes doden bij Oekraïense aanvallen Belgorod

BELGOROD (ANP) - Bij Oekraïense aanvallen in de regio Belgorod zijn vrijdag volgens Rusland zes mensen omgekomen. Vier van hen zijn onder het puin gehaald in de grensplaats Sjebekino, waar een flatgebouw deels instortte na beschietingen.

7 uur geleden
President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.

8 uur geleden
Tijdelijke pier Gaza weggesleept vanwege weersomstandigheden

GAZA-STAD (ANP) - De pier die wordt gebruikt om hulp te leveren aan Gaza, wordt tijdelijk verplaatst naar een Israëlische haven om het bouwwerk te beschermen tegen verwacht slecht weer in het gebied. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag laten weten.

9 uur geleden