Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk dreigt met veto tegen Europese begroting

Oostenrijk dreigt met veto tegen Europese begroting

WENEN (ANP) - De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz dreigt de Europese meerjarenbegroting te torpederen als er geen geld vanaf gaat. Als de Europese Commissie blijft bij haar voorstel om het budget te verhogen naar 1,11 procent van het bruto binnenlands product van de Europese Unie, komt er een nee uit Wenen.

"Als het voorstel in deze vorm wordt ingediend, dan komt er hier geen toestemming vandaan, en ik denk ook niet van de andere nettobetalers", zei Kurz zaterdag tegen de Oostenrijkse radio. "Die 1,11 procent is voor ons nog steeds niet acceptabel. Er zal dus een veto van onze kant komen."

Wel wees de conservatieve politicus erop dat de onderhandelingen nog volop lopen en hij hoopt erop "dat wij een nieuw voorstel gepresenteerd krijgen dat hopelijk voor ons ook acceptabel is". Nederland is net als Oostenrijk, Denemarken en Zweden tegen het verhogen van het EU-budget. Zij willen dat de nieuwe begroting niet meer dan 1,00 procent van de omvang van de EU-economie bedraagt.

Op 20 februari is in Brussel een speciale EU-top over het meerjarig financieel kader (mfk) zoals de Europese meerjarenbegroting officieel heet.

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

1 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

3 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

4 uur geleden
G7 veroordeelt Iran, maakt zich sterk voor veiligheid Israël

BRUSSEL (ANP/RTR) - Tijdens een videoconferentie hebben de leiders van de G7, een groep van zeven rijke industrielanden, de aanval van Iran op Israël unaniem veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring zeggen de leiders dat "Iran met zijn acties verdere stappen heeft gezet in de richting van de destabilisatie van de regio, waardoor het een oncontroleerbare regionale escalatie dreigt te veroorzaken".

5 uur geleden
Leger Israël roept reservisten op voor meer operaties in Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël roept twee reservedivisies op voor operaties in Gaza, deelt het Israëlische leger (IDF) mee in een verklaring. "In overeenstemming met de situatiebeoordeling roept de IDF twee reservebrigades op voor operationele activiteiten aan het Gazafront."

5 uur geleden
VS tegen Israël: wij doen niet mee aan militaire reactie op Iran

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten. Dat melden diverse Amerikaanse media, waaronder CNN en The Wall Street Journal.

8 uur geleden
Israël wil Iran prijs laten betalen 'op een gepast moment'

TEL AVIV (ANP/RTR) - Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël "Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn". Dat zei hij bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet over de Iraanse aanval op Israël in de nacht van zaterdag op zondag.

8 uur geleden