Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk begint tegen advies experts in met massale coronatests

Oostenrijk begint tegen advies experts in met massale coronatests

WENEN (ANP/DPA) - Oostenrijk is vrijdag begonnen de bevolking massaal te testen op het coronavirus, ondanks twijfels bij wetenschappelijke overheidsadviseurs.

Lange rijen vormden zich bij screeningcentra toen het testen werd gestart in Wenen en in de westelijke provincies Tirol en Vorarlberg, meldden de omroepen ORF en Oe24. Andere regio's zullen de komende dagen volgen.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kondigde eind november het vrijwillige testplan aan om de overdracht van het virus te vertragen. Als enkele miljoenen van de bijna 9 miljoen inwoners van Oostenrijk worden getest, kunnen de autoriteiten veel Covid-19-patiënten vinden en isoleren die geen symptomen vertonen, betoogde hij.

Tegen het plan

Volgens de verslagen van een recente bijeenkomst heeft "een aanzienlijk aantal wetenschappelijke adviseurs" minister Rudolf Anschober van Volksgezondheid echter verteld dat ze tegen het plan zijn. Ze waarschuwden dat negatieve tests mensen het verkeerde idee zouden geven dat ze eind december een normale kerstvakantie met familie kunnen vieren, net als in andere jaren.

De experts maken zich ook zorgen over valse resultaten van de sneltesten die worden gebruikt.

In plaats van de gehele bevolking te screenen, geven de experts er de voorkeur aan te focussen op specifieke hoogrisicogroepen en mensen op te sporen die in contact zijn gekomen met besmette personen.

Meer uit Buitenland

Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

40 minuten geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

1 uur geleden
Blinken in Israël voor besprekingen met Israëli's en Palestijnen

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.

4 uur geleden
Qatar: Nederlandse gijzelaar vrijgelaten door Hamas

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.

6 uur geleden
Hamas draagt veertien gijzelaars over aan Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.

6 uur geleden
Rusland zegt klein dorp bij Bachmoet te hebben veroverd

CHROMOVE (ANP/DPA) - De Russische krijgsmacht zegt een klein dorp in de buurt van Bachmoet te hebben veroverd. Ze zouden nu heel Chromove, of Artemivske in het Russisch, in handen hebben.

7 uur geleden
Drie Gazanen gedood die volgens Israël bestand schonden

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen hebben drie gewapende mannen in de Gazastrook gedood omdat zij het tijdelijke bestand zouden hebben geschonden, schrijft de nieuwssite The Times of Israel. Woordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht zegt dat de Palestijnen een "bedreiging" voor de troepen vormden.

8 uur geleden