Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

AMSTERDAM (ANP) - Bij de jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is stilgestaan bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit de zwemsport. Alleen al bij de Amsterdamse club De Watervrienden werden circa tweehonderd Joodse leden vermoord. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg was een van de sprekers bij het beeld van Prometheus voor het stadion.

Aandacht was er ook voor een voormalig zwembad in het Limburgse Brunssum waar 25 Joodse kinderen in 1943 twee dagen zaten ondergedoken nadat hun onderduikadressen bij de Duitse bezetters bekend dreigden te worden. Voorzitter Arie de Zeeuw van de Jack Aldewereld Stichting meldde dat de vervallen kleedhokjes worden gerestaureerd met de bedoeling om onderdeel te worden van een bezinningsplek.

Van Zanen putte hoop uit de vertelde verhalen. "Wat helpt zijn de verhalen van mensen, van individuen, die hun morele kompas volgen en simpelweg het juiste doen voor anderen. Toen en nu. Het verhaal dat we zojuist hoorden, over de 25 Joodse kinderen die in allerijl verstopt werden in de kleedhokjes van het natuurzwembad op de Brunssummerheide. En later op diverse andere onderduikplaatsen: individuen, heel gewone mensen, deden het juiste en maakten het verschil. In Brunssum overleefden mede daardoor alle ondergedoken kinderen."

Oekraïne

Ze maakte een vergelijking met Oekraïne. "In Charkiv is er de brandweerman die elke keer weer uitrukt met doodsangst. Hij vertelde het op de radio. De Russen maken er namelijk een gewoonte van om na het arriveren van de hulptroepen een tweede aanval uit te voeren. De collega waarmee de brandweerman al jaren werkte, kwam daardoor om het leven. Maar twijfel over doorgaan heeft hij niet. De keuzes van deze mensen - toen en nu - staan voor de hoop en de moraliteit die er - ondanks al het geweld en het leed - altijd weer zijn."

Tot de aanwezigen behoorde ook staatssecretaris Eric van der Burg, die een verleden heeft als wethouder van Amsterdam en de voorganger was van Lodewijk Asscher als voorzitter van het Comité Nationale Sportherdenking.

Meer uit Binnenland

Strafzaak tegen bedrijven en leidinggevenden Stint volgend jaar

DEN BOSCH (ANP) - De strafzaak tegen twee bedrijven, verantwoordelijk voor productie en verkoop van de Stint, en twee leidinggevenden van die bedrijven staat gepland voor maart en april volgend jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

3 uur geleden
Actievoerders UM krijgen steun van Maastrichtenaren

MAASTRICHT ~(ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

4 uur geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

4 uur geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

4 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

6 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

6 uur geleden