Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsdreiging van nu thema bij herdenking bombardement Nijmegen

Oorlogsdreiging van nu thema bij herdenking bombardement Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Oorlogsdreiging is een realiteit. Dat thema is zaterdag vaak genoemd tijdens de 81e herdenking van het bombardement van Nijmegen in februari 1944. "Onze wereld blijft misschien niet wat hij de afgelopen tachtig jaar is geweest", zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. "We hebben niet altijd invloed op wat er op ons afkomt. Het enige dat wij kunnen doen is ons niet van het pad laten brengen en ons voorbereiden voor zover dat kan."

Het bombardement van Nijmegen geldt als "de zwartste dag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland." Op 22 februari kort na het middaguur vaagden geallieerde bommen het stadscentrum weg. Er kwamen ongeveer achthonderd mensen om het leven. Duizenden raakten gewond. Onder de slachtoffers waren tientallen kinderen, omdat de bommen ook een kleuterschool raakten. Het bombardement werd uitgevoerd door Amerikaanse piloten, die dachten dat ze een ander doel zouden raken. Ook Arnhem en Enschede werden getroffen.

Marcus Micheli, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade, benadrukte tijdens de herdenking dat vrijheid en vrede nooit vanzelfsprekend zijn. "Vrijheid is geen garantie. We moeten die waarden beschermen en zijn daar samen verantwoordelijk voor. We moeten staan voor gemeenschappelijke idealen in het kader van de vrede."

Frontstad

Nijmegen werd in het najaar van 1944 frontstad tijdens de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De stad was na de bevrijding in 1945 "een rokende puinhoop", zoals Bruls het uitdrukte. Het heeft vele jaren geduurd om het stadscentrum weer op te bouwen. Bruls: "Maar de littekens blijven zichtbaar. Zodat we kunnen leren van de geschiedenis, voor een vredige toekomst."

Burgemeester Ahmed Marcouch van regiogenoot Arnhem riep op tot blijvende saamhorigheid: "We herdachten niet alleen de slachtoffers, maar ook de veerkracht van deze stad. Zeker nu de onrust in de wereld opnieuw angst en onzekerheid brengt, blijven we ons verenigen in gedeeld verdriet en hoop op vrede. Schouder aan schouder, voor toen en voor nu", meldt hij op X.

Meer uit Binnenland

Veel rook door brand bij autobedrijf in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Bij een autobedrijf aan de Hoorn in Alphen aan den Rijn is in de nacht van zondag op maandag een grote brand uitgebroken. Bij de brand komt erg veel rook vrij, meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden.

1 uur geleden
Woningen ontruimd om grote brand in flat Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - In een flatgebouw aan de Vreeland in Amersfoort heeft in de nacht van zondag op maandag een grote uitslaande brand gewoed. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat meerdere woningen in de flat moesten worden ontruimd. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht. De brand is inmiddels geblust.

1 uur geleden
WO II-veteranen (100 en 101) ontsteken bevrijdingsvuur Wageningen

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

7 uur geleden
Uitslaande brand in bedrijfspand Dongen

DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. Het gaat om een productiebedrijf waar onder meer textiel- en leertoepassingen worden verwerkt, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het volledige gebouw staat in brand. De brandweer laat om 02.30 uur weten dat zij het gebouw gecontroleerd zal laten uitbranden.

9 uur geleden
Organisatie alternatieve dodenherdenking dankbaar voor opkomst

DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.

11 uur geleden
Comité kijkt terug op geslaagde herdenking met 16.000 mensen

AMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.

11 uur geleden
Vijf mensen op en rond de Dam opgepakt

AMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.

11 uur geleden