Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

Alle extra uitstoot kost volgens de onderzoekers zo'n 32 miljard dollar. Ze hebben dat berekend aan de hand van een studie die eerder in Nature verscheen, waarin werd vastgesteld dat elke ton CO2-uitstoot uiteindelijk 185 dollar aan kosten oplevert. Dan komt bijvoorbeeld door toenemende risico's op overstromingen en schade aan de landbouw.

Een deel van de extra uitstoot (29 procent) komt door de oorlogsvoering zelf, waarbij het geschatte brandstofverbruik van Russische troepen de grootste post is. Daarna volgt brandstofverbruik van het Oekraïense leger. Extra uitstoot komt ook van munitieproductie en het aanleggen van verdedigingswerken aan beide zijden van het front.

Een vergelijkbaar deel (32 procent) van de oorlogsgerelateerde uitstoot hangt samen met wederopbouw. Daar zijn heel veel beton, staal en andere materialen voor nodig. Bij de productie daarvan komt ook weer CO2 vrij.

Extra emissies ontstaan verder door branden en vernietigde infrastructuur, vooral in de energiesector, waar krachtige broeikasgassen uit gebombardeerde installaties ontsnappen. Een indirecte 'kostenpost' voor het klimaat is de burgerluchtvaart. Die heeft volgens de onderzoekers meer kerosine nodig, doordat vliegtuigen massaal om moeten vliegen door de oorlog. Het Oekraïense luchtruim is te gevaarlijk. Bovendien moeten veel intercontinentale vluchten langere routes nemen, doordat EU-landen en Rusland elkaars toestellen niet dulden.

Het onderzoek stond onder leiding van de Nederlandse broeikasgasexpert Lennard de Klerk. Zijn initiatief wordt onder meer gefinancierd door de European Climate Foundation (ECF) en de Duitse en Zweedse overheid.

De onderzoekers benoemen ook de methaanuitstoot uit de opgeblazen Nord Stream-pijpleidingen. Die sabotage is nooit echt opgehelderd, al hebben diverse media aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid van een groep Oekraïners. De opstellers van het rapport gaan daar niet op in. Zij vinden dat Rusland sowieso aansprakelijk is, want "zonder de Russische daad van agressie zou deze uitstoot niet hebben plaatsgevonden".

Meer uit Binnenland

Advies: Nederland mag asielzoeker niet langer laten wachten

LUXEMBURG (ANP) - Nederland mocht niet langer de tijd nemen voor beslissingen over asielaanvragen, volgt uit een belangrijk advies van de advocaat-generaal aan het Europees Hof van Justitie. Het verlengen van de zogeheten beslistermijn had alleen gemogen als er plotseling meer asielzoekers naar Nederland zouden zijn gekomen.

14 minuten geleden
Politieonderzoek nog gaande aan Tarwekamp, puin wordt geruimd

DEN HAAG (ANP) - Op de plek waar afgelopen zaterdag vijf woningen instortten aan de Tarwekamp in Den Haag wordt nog altijd onderzoek gedaan door de politie. Zo lopen er achter de hekken met zwarte schermen nog mensen van de forensische opsporing rond. Een woordvoerder van de politie zegt dat niet bekend is hoelang het onderzoek nog duurt, maar dat het in elk geval donderdag nog verdergaat.

23 minuten geleden
Aanmeldcentrum Ter Apel bijna vol, verhoogde dwangsom dreigt

TER APEL (ANP) - Het aantal asielzoekers dat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel overnacht, loopt de laatste weken weer gestaag op. Waar halverwege november door opening van de grote opvangplek in Biddinghuizen nog 1537 bedden werden beslapen in het noorden, waren dat er in de nacht van afgelopen maandag op dinsdag 1980. In het centrum mogen niet meer dan 2000 mensen verblijven, en dus dreigt voor het eerst de verhoogde boete van 50.000 euro voor het COA.

42 minuten geleden
Omgekomen Voorburger was op bezoek bij vriendin aan Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - De 31-jarige man uit Voorburg die om het leven kwam bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag was daar op bezoek bij een vriendin. Dat meldt Namens de Familie. De bekende bij wie hij logeerde, heeft het overleefd en verblijft in een ziekenhuis. Zij is buiten levensgevaar.

1 uur geleden
Vierde verdachte explosies Tarwekamp aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft een vierde verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Waar deze man is aangehouden is niet bekend, en ook niet wat hij met het incident te maken zou hebben.

2 uur geleden
FNV dreigt met staking hoger onderwijs om bezuinigingen

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overwegen te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.

3 uur geleden
Miss Nederland stopt, is volgens organisatie 'niet van deze tijd'

VOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.

4 uur geleden