Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is met verhalen, zang en een minuut stilte bij het Indisch Monument de oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor het eerst in de avond herdacht. Daarmee wilde de organisatie meer mensen de gelegenheid geven erbij te zijn of de herdenking via televisie te volgen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, waren aanwezig. Zij legden na elkaar een krans.

Tijdens de herdenking bracht hoofdspreker Beau Schneider, zoon van de dit jaar overleden acteur Eric Schneider, het persoonlijke verhaal van zijn vader en opa. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en was 7 jaar toen de Japanners Java binnenvielen. Hij bracht de oorlog door in interneringskampen, terwijl zijn vader aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken. Schneider was in 1988 de eerste spreker toen het Indisch Monument werd onthuld en in 2015 sprak hij opnieuw bij de herdenking, toen met zijn zoon. Beau, zelf ook acteur, wilde maandagavond het belang van herdenken duidelijk maken aan jonge mensen.

De oorlog eindigde op 15 augustus 1945, nu 77 jaar geleden, doordat bezetter Japan zich overgaf. In Den Haag werd stilgestaan bij alle slachtoffers die de oorlog in het door Nederland gekoloniseerde gebied opeiste door honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Indonesië verklaarde zich onafhankelijk, maar Nederland verzette zich daartegen en stuurde nieuwe troepen. Een nieuwe oorlog zorgde opnieuw voor grote aantallen slachtoffers.

Dat ambassadeur Mayerfas dit jaar als tweede een krans legde, zorgde vooraf voor ophef en het aftreden van Hans Moll, voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN). Hij stapte zondag op en zei de prominente rol misplaatst te vinden zolang Indonesië geen excuses heeft gemaakt voor "de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap". Daarmee doelde hij op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid en geweld niet schuwden. Ze zouden duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben.

Meer uit Binnenland

UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

10 uur geleden
Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

17 uur geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

21 uur geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

1 dag geleden
Rechtbank wil Schoof horen in zaak van lekken verdachte NCTV'er

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.

1 dag geleden
Suzan & Freek toch bij The Voice of Holland ondanks ziekte Freek

HILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.

1 dag geleden
Keijzer verdubbelt eigen bijdrage Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.

1 dag geleden