Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen

Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - Door de oorlog in de Oekraïne volgen Nederlanders het nieuws over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen minder intensief. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de invloed van de oorlog op de verkiezingen, dat Kantar Public tussen 9 en 11 maart uitvoerde.

Slechts drie procent zegt het nieuws over de verkiezingen intensief te volgen, terwijl 54 procent het nieuws over de Oekraïne intensief volgt. Eén op de vijf geeft aan dat de oorlog invloed heeft op de stemkeuze. Veel deelnemers laten weten niet op een partij te zullen stemmen die pro-Russische standpunten heeft.

Door de oorlog groeit het bewustzijn dat democratie en vrijheid belangrijke waarden zijn. Twee op de drie Nederlanders geeft aan zich beter bewust te zijn geworden van het belang van de democratie, en acht op de tien Nederlanders zijn zich door de oorlog bewuster van de vrijheid die we in Nederland hebben, blijkt uit het onderzoek. Tegelijkertijd geven drie op de vijf deelnemers aan dat gemeentelijke verkiezingen niets kunnen veranderen aan de impact van de oorlog.

Geen grotere deelname

Desondanks zal de oorlog niet tot een grotere deelname aan de verkiezingen leiden. Slechts twee procent van de mensen laat weten door de oorlog alsnog te gaan stemmen, hoewel ze dat eerder niet van plan waren.

Twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen dat de oorlog nog erger wordt. Negen op de tien Nederlanders vrezen negatieve gevolgen voor ons land, zoals stijgende inflatie (81 procent), recessie (73 procent) en in mindere mate militaire betrokkenheid (42 procent) of het niet meer kunnen betalen van de energierekening (38 procent). Eén op de drie verwacht dat Nederland zonder gas komt te zitten.

Gemeentelijk niveau

De overgrote meerderheid verwacht niet dat de oorlog gevolgen heeft op gemeentelijk niveau, tenzij als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Maar opvang van ontheemde Oekraïners is voor Nederlanders minder belangrijk dan de energietransitie. Dit in verband met de steeds hogere energierekening.

Gevraagd wat belangrijker is, energie of leger, laat bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek weten dat meer geld naar de energietransitie moet, terwijl een op de drie zegt dat meer geld naar het leger moet.

Meer uit Binnenland

Oranjefans in Hamburg vieren overwinning op Polen

HAMBURG (ANP) - Fans van het Nederlands elftal vieren in Hamburg zondagmiddag de 2-1 overwinning van Oranje op Polen. Dat gebeurt op verschillende plekken in de stad. Zo volgden duizenden supporters de wedstrijd via grote schermen op een fanplein bij het stadion van FC St. Pauli.

59 minuten geleden
Man die politie bedreigde in Hamburg is 39-jarige Duitser

HAMBURG (ANP/DPA) - De man die eerder op zondag in Hamburg de politie bedreigde met een pikhouweel en een molotovcocktail is een 39-jarige Duitser, meldt persbureau DPA. Hij werd neergeschoten door de politie. Op het moment waren er veel Nederlandse voetbalfans in de buurt die naar Hamburg waren afgereisd voor de EK-wedstrijd van Nederland tegen Polen.

1 uur geleden
Oranjelegioen in fanzone Hamburg even stil bij Pools doelpunt

HAMBURG (ANP) - De supporters van het Nederlands elftal in de fanzone in Hamburg vielen even stil toen Polen in de 17e minuut op 1-0 voorsprong kwam door een kopbal van Adam Buksa. Aanwezige Poolse fans juichten en er werden rode fakkels afgestoken.

3 uur geleden
Politie: man met bijl Hamburg had het niet voorzien op Oranjefans

HAMBURG (ANP) - De man die zondagmiddag in Hamburg dreigde met een bijl en een molotovcocktail had het niet voorzien op Oranjefans. Dit zegt een woordvoerster van de politie in Hamburg tegen het ANP. "We gaan ervan uit dat het niks met voetbal te maken heeft", aldus de woordvoerster. De man is neergeschoten door de politie in de rosse buurt in de Duitse stad.

5 uur geleden
Politie overmeestert man met bijl in Hamburg bij fanmars Oranje

HAMBURG (ANP) - In Hamburg heeft de politie een man overmeesterd die agenten met een bijl zou hebben bedreigd. De man had ook een molotovcocktail bij zich. De agenten hebben de aanvaller neergeschoten, schrijft de Duitse politie op X. De aanvaller raakte gewond en krijgt medische zorg.

5 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

5 uur geleden
Voor het eerst gewonde behandeld op Karel Doorman in Rode Zee

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse marineschip Karel Doorman heeft tijdens de missie in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld, meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door twee raketten werd geraakt.

6 uur geleden