Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen

Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - Door de oorlog in de Oekraïne volgen Nederlanders het nieuws over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen minder intensief. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de invloed van de oorlog op de verkiezingen, dat Kantar Public tussen 9 en 11 maart uitvoerde.

Slechts drie procent zegt het nieuws over de verkiezingen intensief te volgen, terwijl 54 procent het nieuws over de Oekraïne intensief volgt. Eén op de vijf geeft aan dat de oorlog invloed heeft op de stemkeuze. Veel deelnemers laten weten niet op een partij te zullen stemmen die pro-Russische standpunten heeft.

Door de oorlog groeit het bewustzijn dat democratie en vrijheid belangrijke waarden zijn. Twee op de drie Nederlanders geeft aan zich beter bewust te zijn geworden van het belang van de democratie, en acht op de tien Nederlanders zijn zich door de oorlog bewuster van de vrijheid die we in Nederland hebben, blijkt uit het onderzoek. Tegelijkertijd geven drie op de vijf deelnemers aan dat gemeentelijke verkiezingen niets kunnen veranderen aan de impact van de oorlog.

Geen grotere deelname

Desondanks zal de oorlog niet tot een grotere deelname aan de verkiezingen leiden. Slechts twee procent van de mensen laat weten door de oorlog alsnog te gaan stemmen, hoewel ze dat eerder niet van plan waren.

Twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen dat de oorlog nog erger wordt. Negen op de tien Nederlanders vrezen negatieve gevolgen voor ons land, zoals stijgende inflatie (81 procent), recessie (73 procent) en in mindere mate militaire betrokkenheid (42 procent) of het niet meer kunnen betalen van de energierekening (38 procent). Eén op de drie verwacht dat Nederland zonder gas komt te zitten.

Gemeentelijk niveau

De overgrote meerderheid verwacht niet dat de oorlog gevolgen heeft op gemeentelijk niveau, tenzij als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Maar opvang van ontheemde Oekraïners is voor Nederlanders minder belangrijk dan de energietransitie. Dit in verband met de steeds hogere energierekening.

Gevraagd wat belangrijker is, energie of leger, laat bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek weten dat meer geld naar de energietransitie moet, terwijl een op de drie zegt dat meer geld naar het leger moet.

Meer uit Binnenland

NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

21 minuten geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

2 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

4 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

4 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

9 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

11 uur geleden