Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen

Oorlog in Oekraïne trekt meer aandacht dan verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - Door de oorlog in de Oekraïne volgen Nederlanders het nieuws over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen minder intensief. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de invloed van de oorlog op de verkiezingen, dat Kantar Public tussen 9 en 11 maart uitvoerde.

Slechts drie procent zegt het nieuws over de verkiezingen intensief te volgen, terwijl 54 procent het nieuws over de Oekraïne intensief volgt. Eén op de vijf geeft aan dat de oorlog invloed heeft op de stemkeuze. Veel deelnemers laten weten niet op een partij te zullen stemmen die pro-Russische standpunten heeft.

Door de oorlog groeit het bewustzijn dat democratie en vrijheid belangrijke waarden zijn. Twee op de drie Nederlanders geeft aan zich beter bewust te zijn geworden van het belang van de democratie, en acht op de tien Nederlanders zijn zich door de oorlog bewuster van de vrijheid die we in Nederland hebben, blijkt uit het onderzoek. Tegelijkertijd geven drie op de vijf deelnemers aan dat gemeentelijke verkiezingen niets kunnen veranderen aan de impact van de oorlog.

Geen grotere deelname

Desondanks zal de oorlog niet tot een grotere deelname aan de verkiezingen leiden. Slechts twee procent van de mensen laat weten door de oorlog alsnog te gaan stemmen, hoewel ze dat eerder niet van plan waren.

Twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen dat de oorlog nog erger wordt. Negen op de tien Nederlanders vrezen negatieve gevolgen voor ons land, zoals stijgende inflatie (81 procent), recessie (73 procent) en in mindere mate militaire betrokkenheid (42 procent) of het niet meer kunnen betalen van de energierekening (38 procent). Eén op de drie verwacht dat Nederland zonder gas komt te zitten.

Gemeentelijk niveau

De overgrote meerderheid verwacht niet dat de oorlog gevolgen heeft op gemeentelijk niveau, tenzij als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Maar opvang van ontheemde Oekraïners is voor Nederlanders minder belangrijk dan de energietransitie. Dit in verband met de steeds hogere energierekening.

Gevraagd wat belangrijker is, energie of leger, laat bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek weten dat meer geld naar de energietransitie moet, terwijl een op de drie zegt dat meer geld naar het leger moet.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden