Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in Oekraïne en rentebesluit ECB bepalen nieuwe beursweek

Oorlog in Oekraïne en rentebesluit ECB bepalen nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel wordt komende week waarschijnlijk opnieuw vooral gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de zorgen bij beleggers over de impact van het conflict op de wereldeconomie. Ook staat er een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op het programma en er komen nog enkele bedrijven met hun jaarresultaten.

De beurzen gingen vorige week al fors omlaag door de escalatie van de oorlog en de economische sancties tegen Rusland. Vrijdag nog schrokken beleggers flink van de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne, met als gevolg dat de AEX-index in Amsterdam wel 4,8 procent kelderde. De prijzen van grondstoffen zoals olie, metalen en ook tarwe gingen juist hard omhoog.

Verder hebben veel bedrijven aangekondigd om zich terug te trekken uit Rusland of ten minste hun huidige activiteiten daar voorlopig stil te leggen. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft dit weekend aangegeven dat het aanhoudende oorlogsgeweld in Oekraïne en alle maatregelen die worden genomen waarschijnlijk grote gevolgen zullen hebben voor de wereldeconomie.

ECB

Door het conflict staan ook de beleidsmakers van de ECB voor een lastige afweging. "De ECB zit een beetje in een spagaat", zo verwoordt econoom Ulrike Kastens van vermogensbeheerder DWS het. Enerzijds is het zo dat de olieprijzen door de oorlog in rap tempo verder zijn opgelopen en de toch al hoge inflatie flink kunnen aanjagen. Daardoor is de druk op de centrale bank om te stoppen met zijn steun voor de Europese economie groter geworden. Anderzijds kunnen alle economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog niet helemaal worden ingeschat. Dat laatste maakt het lastig om knopen door te hakken.

Er zijn ook nog andere zaken die beleggers bezighouden. De Chinese regering heeft bijvoorbeeld bekendgemaakt voor 2022 te mikken op een economische groei van 5,5 procent. Dat is het laagste percentage in meer dan dertig jaar tijd en volgens economen zal het zelfs een hele opgave worden om aan deze groeidoelstelling te voldoen. Verder staan er in meerdere landen komende dagen nog updates over de inflatie en industriële productie in de agenda. Door de flink gestegen prijsniveau's en logistieke verstoringen tijdens de coronapandemie is er extra veel aandacht voor deze cijfers.

De meeste grote bedrijven hebben afgelopen weken al een kijkje in de boeken gegeven. Van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen wordt wel nog uitgekeken naar de resultaten van baggeraar Boskalis en sportschoolketen Basic-Fit. Ook worden er in de nieuwe beursweek cijfers van onder meer Adidas en Deutsche Post DHL verwacht.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

50 minuten geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

3 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

4 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

4 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

7 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

22 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden