Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in Oekraïne blijft beurshandel domineren

Oorlog in Oekraïne blijft beurshandel domineren

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak blijft maandag in het teken staan van de oorlog in Oekraïne. Beleggers hopen deze week meer inzicht te krijgen over de impact van het conflict op het bedrijfsleven en het economisch sentiment. Ook gingen de olieprijzen weer omhoog na berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie zou overwegen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin van de nieuwe handelsweek. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine minnen te openen. De aandelenmarkten in Azië lieten maandag overwegend lichte verliezen zien.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds vrijwel vlak na het besluit van de Chinese centrale bank om de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te houden. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,8 procent na het sterke herstel afgelopen week. In Tokio hadden beleggers een vrije dag.

ASML

Op het Damrak staan de chipbedrijven in de belangstelling. Topman Peter Wennink van chipmachinemaker ASML liet in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times weten dat de uitbreidingsplannen van de chipmakers in de komende twee jaar worden beperkt door tekorten aan belangrijke apparatuur. ASML verwacht dit jaar en volgend jaar meer machines te leveren, maar dat zal volgens Wennink niet genoeg zijn om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Veel sectoren, waaronder de auto-industrie, kampen met een tekort aan chips.

Op het gebied van beursgangen meldde de Financial Times afgelopen weekeinde dat de grote private investeringsmaatschappij CVC Capital Partners mogelijk Amsterdam zou verkiezen boven Londen voor zijn beursintroductie. Het bedrijf heeft een waarde van zo'n 15 miljard euro.

Olieprijzen

Ook promoveren fietsenfabrikant Accell en vastgoedontwikkelaar CTP maandag naar de MidKap, de index met middelgrote fondsen. Ze nemen de plek in van bodemonderzoeker Fugro en Eurocommercial Properties. De samenstelling van de AEX-index blijft ongewijzigd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,2 procent naar 108,10 dollar en Brentolie werd 2,9 procent duurder op 111,02 dollar per vat. De EU is bezig met een vijfde ronde van sancties tegen Rusland en volgens bronnen zouden de Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een verbod op Russische olie.

Ook de aluminiumprijs ging omhoog op de Londense metalenbeurs nadat Australië de export van aluminiumoxide, dat gebruikt wordt bij de productie van aluminium, naar Rusland heeft verboden. De euro was 1,1036 dollar waard, tegen 1,1059 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

42 minuten geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

50 minuten geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

1 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

1 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

2 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

3 uur geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

3 uur geleden