Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlog in Oekraïne bemoeilijkt volgens werkgevers cao-overleg

Oorlog in Oekraïne bemoeilijkt volgens werkgevers cao-overleg

DEN HAAG (ANP) - Het cao-overleg tussen werkgevers en vakbonden verloopt komende tijd waarschijnlijk "stroever" als gevolg van de oorlog in Oekraïne. AWVN, naar eigen zeggen de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers voor arbeidsvoorwaarden, zegt dat de focus van vakbonden op loonsverhogingen zich slecht verhoudt met de voor veel bedrijven snel oplopende energiekosten en de toenemend onzekere vooruitzichten.

De huidige economische situatie en geopolitieke ontwikkelingen, met daarbij ook de twijfels over levering van brandstoffen en oplopende prijzen van graan, voeding, microchips en grondstoffen, zorgen volgens AWVN voor veel onzekerheid. "Bedrijven draaien nu goed, maar het is onduidelijk of dat straks ook nog zo is", legt een woordvoerder uit. Dat maakt het volgens hem lastiger om afspraken te maken voor de toekomst. "Een cao geldt vaak een of twee jaar en een loonsverhoging kan je niet zomaar terugdraaien."

Een kleine vertraging in het cao-overleg is doorgaans geen probleem, maar als er langere tijd minder cao-akkoorden worden gesloten is dat een ander verhaal. AWVN zit bij veel cao-overleggen ook zelf als adviseur of werkgeversonderhandelaar om de tafel en maakt zich hier zorgen over, geeft de zegsman aan. Zo'n patstelling zou ook betekenen dat bijvoorbeeld afspraken over onder meer thuiswerk- of opleidingsbeleid langer op zich laten wachten, en dat lijkt de arbeidsvoorwaardenadviseur geen goede ontwikkeling.

Er zijn dit jaar alles bij elkaar 375 aflopende cao's in Nederland. Daaronder vallen volgens AVWN in totaal 2,7 miljoen werknemers. Vorige maand werden er vijftien cao's gesloten, drie minder dan gemiddeld in februari. De gemiddelde loonsverhoging daarin kwam uit op 2,6 procent, wat vergelijkbaar is met de gemiddelde loonsverhoging van de afspraken in de laatste maand van vorig jaar.

Meer uit Financieel

Economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld door het statistiekbureau. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

1 uur geleden
Werkenden strijken kleiner deel op van verdiensten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Werkenden hebben vorig jaar opnieuw een kleiner deel opgestreken van de verdiensten in het bedrijfsleven. Van iedere euro die bedrijven verdienden, hielden werknemers en zelfstandigen 69 cent over. Dat is een iets kleiner deel dan in het voorgaande jaar en veel minder dan in 1995, toen werkenden 81,4 cent per verdiende euro opstreken.

1 uur geleden
Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand flink gestegen en hebben een nieuw record bereikt, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De vorige piek was in juli 2022, waarna de prijzen iets daalden door de hogere hypotheekrente. Sinds juni 2023 maken de huizenprijzen op de krappe woningmarkt weer een opmars.

1 uur geleden
Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

15 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

20 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

21 uur geleden