Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Zwitserland pakt Wit-Russische leider Loekasjenko aan

Ook Zwitserland pakt Wit-Russische leider Loekasjenko aan

BERN (ANP/AFP/RTR) - Zwitserland heeft strafmaatregelen genomen tegen president Aleksandr Loekasjenko en andere hooggeplaatste Wit-Russen. Zij mogen het Alpenland niet meer in en als ze daar bankrekeningen hebben, worden die bevroren.

De Zwitserse regering zegt dat de sancties vijftien mensen treffen, onder wie Loekasjenko en zijn zoon Viktor. Zwitserland volgt daarmee het voorbeeld van de Europese Unie, dat ook sancties heeft ingesteld tegen de omstreden leider en topfiguren uit zijn regering. Zwitserland is geen lid van de EU.

In Wit-Rusland ontstond in augustus grote onrust na de presidentsverkiezingen. De 66-jarige Loekasjenko kreeg toen volgens de officiële uitslag ruim 80 procent van de stemmen. Veel burgers denken dat is gefraudeerd en gaan massaal de straat op om het vertrek van de president te eisen. Die weigert het veld te ruimen.

Zwitserland zegt zich grote zorgen te maken over de situatie in Wit-Rusland en roept op tot een dialoog. Het regime van Loekasjenko wordt opgeroepen de mensenrechten te respecteren, mensen vrij te laten die zonder goede reden zijn opgepakt en een onderzoek in te stellen naar berichten dat gedetineerden zijn gemarteld.

Meer uit Buitenland

VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

4 minuten geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

1 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

1 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

2 uur geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

4 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

6 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

7 uur geleden