Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Zweden stuurt Leopard 2-tanks naar Oekraïne

Ook Zweden stuurt Leopard 2-tanks naar Oekraïne

STOCKHOLM (ANP/AFP/RTR) - Zweden gaat Leopard 2-tanks en luchtafweergeschut naar Oekraïne sturen, bevestigt de regering. Het exacte aantal tanks dat het Scandinavische land stuurt is nog niet bekend. Het zou gaan om "ongeveer" tien stuks.

Met de toezegging voegt Zweden zich bij een reeks andere bondgenoten van Oekraïne die al besloten Leopard 2-tanks te leveren. In totaal zijn er inmiddels tientallen van deze moderne gevechtsvoertuigen toegezegd aan Kiev. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaf landen een maand geleden toestemming om de tanks aan Oekraïne te geven. Dat was nodig omdat ze in Duitsland zijn gemaakt.

Duitsland zelf besloot vrijdag nog eens vier Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Defensieminister Boris Pistorius meldt dat Kiev op achttien moderne tanks van Berlijn kan rekenen. Ook Canada greep de symbolische datum 24 februari, een jaar na het begin van de Russische invasie, aan om meer wapenleveranties aan te kondigen. Ottawa beloofde eerder al vier Leopards, nu komen daar nog eens vier bij.

De eerste vier voertuigen van dit type zijn vanuit Polen aangekomen in Oekraïne, waar de oorlog met Rusland inmiddels een jaar duurt. De Poolse premier maakte dat bekend tijdens een bezoek aan Kiev.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

1 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

8 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

8 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

9 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

9 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

11 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

12 uur geleden