
Ook Yeşilgöz (VVD) kritisch op actie SGP bij abortuskliniek
DEN HAAG (ANP) - Ook VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over de actie van de SGP om bij betogers in de buurt van abortusklinieken te staan. Ze is "klaar met dit oerconservatieve gedoe", schrijft Yeşilgöz in een felle tweet. "Onbegrijpelijk dat je je daarmee inlaat", zegt ze tegen SGP-leider Stoffer. Mirjam Bikker (ChristenUnie) sprak zich al uit tegen de actie: zoiets zou zijzelf niet doen, zei de politica in het Radio 1 Journaal.
Stoffer staat donderdag bij wat de partij "pro-life wakers" noemt, betogers die in gesprek gaan met vrouwen die een abortuskliniek bezoeken. Op deze protesten is veel kritiek. Klinieken zelf geven aan dat vrouwen de ongevraagde toenadering van deze 'wakers' als pijnlijk kunnen ervaren. "Wij laten ons niet tientallen jaren terug in de tijd zetten", aldus Yeşilgöz op X. "Klaar met dit oerconservatieve gedoe. Voor de deur van een abortuskliniek betogen tegen vrouwen die echt geen eenvoudige keuze hebben gemaakt, is ronduit intimiderend."
D66-leider Rob Jetten noemt het "zeer ongepast" dat de SGP anti-abortusbetogers bijstaat. "Het lastigvallen en intimideren van vrouwen op een heel kwetsbaar moment moet stoppen", vindt hij. "Vrouwen die na lang wikken en wegen zelf de moeilijke keuze maken voor abortus, laat je met rust."
De SGP-voorman zegt in een reactie op de kritiek van Yeşilgöz dat het hem om "twee levens" gaat: "Dat van de vrouw, maar óók om dat van het kind". Volgens hem zien regelmatig "meerdere vrouwen" af van abortus "omdat ze alternatieven (...) op een zorgvuldige en liefdevolle manier aangeboden krijgen".
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
6 dagen geleden