Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook winsten op beurzen Azië na inflatiemeevaller VS

Ook winsten op beurzen Azië na inflatiemeevaller VS

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag winsten zien in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. Beleggers reageerden verheugd op de meevallende inflatie in de Verenigde Staten, die in november sterker dan verwacht afkoelde tot 7,1 procent. De inflatie in de grootste economie ter wereld nam daarmee voor de vijfde maand op rij af en lijkt zijn piek te hebben bereikt. Dat voedt de hoop dat de Federal Reserve de rente minder agressief hoeft te verhogen om het inflatiedoel van 2 procent te bereiken.

De Amerikaanse centrale bank zal later op de dag nog zijn laatste rentebesluit van dit jaar bekendmaken. Algemeen wordt verwacht dat het rentetarief in de VS met een half procentpunt zal worden opgeschroefd. Bij de vorige vier rentevergaderingen was nog sprake van stevige rentestappen van 0,75 procentpunt. Beleggers hopen dat de centrale bankiers zullen aangeven in het nieuwe jaar over te gaan op kleinere rentestappen.

De beurs in Shanghai won 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,8 procent. Economen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verhoogden hun verwachtingen voor de economische groei van China in 2023. Dankzij de versoepeling van het strenge coronabeleid in het land wordt nu een groei voorzien van 5,4 procent van de op een na grootste economie ter wereld. In Zuid-Korea steeg de Kospi 1 procent en de Australische All Ordinaries won 0,7 procent.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,7 procent in de plus. Een tegenvallend Tankan-rapport van de Bank of Japan, waaruit blijkt dat het vertrouwen van grote Japanse bedrijven in het vierde kwartaal verder is verslechterd, zorgde daarbij voor enige koersdruk. De Japanse tech- en chipbedrijven profiteerden daarentegen van het vooruitzicht van mogelijke kleinere renteverhogingen in de VS. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron steeg dik 2 procent. Chiptester Advantest en techconcern Sony wonnen ruim 1 procent.

Meer uit Financieel

Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

11 minuten geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

56 minuten geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

1 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

1 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

3 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

4 uur geleden
De Unie roept werknemers ING Amsterdam op volgende week te staken

AMSTERDAM (ANP) - Werknemers van ING in de regio Amsterdam worden opgeroepen om volgende week voor een dag het werk neer te leggen, zegt Inge de Vries, bestuurder bij De Unie. Hoewel het nog niet zeker is, gaan zij waarschijnlijk dinsdag staken.

6 uur geleden