Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook winsten op beurzen Azië na inflatiemeevaller VS

Ook winsten op beurzen Azië na inflatiemeevaller VS

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag winsten zien in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. Beleggers reageerden verheugd op de meevallende inflatie in de Verenigde Staten, die in november sterker dan verwacht afkoelde tot 7,1 procent. De inflatie in de grootste economie ter wereld nam daarmee voor de vijfde maand op rij af en lijkt zijn piek te hebben bereikt. Dat voedt de hoop dat de Federal Reserve de rente minder agressief hoeft te verhogen om het inflatiedoel van 2 procent te bereiken.

De Amerikaanse centrale bank zal later op de dag nog zijn laatste rentebesluit van dit jaar bekendmaken. Algemeen wordt verwacht dat het rentetarief in de VS met een half procentpunt zal worden opgeschroefd. Bij de vorige vier rentevergaderingen was nog sprake van stevige rentestappen van 0,75 procentpunt. Beleggers hopen dat de centrale bankiers zullen aangeven in het nieuwe jaar over te gaan op kleinere rentestappen.

De beurs in Shanghai won 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,8 procent. Economen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verhoogden hun verwachtingen voor de economische groei van China in 2023. Dankzij de versoepeling van het strenge coronabeleid in het land wordt nu een groei voorzien van 5,4 procent van de op een na grootste economie ter wereld. In Zuid-Korea steeg de Kospi 1 procent en de Australische All Ordinaries won 0,7 procent.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,7 procent in de plus. Een tegenvallend Tankan-rapport van de Bank of Japan, waaruit blijkt dat het vertrouwen van grote Japanse bedrijven in het vierde kwartaal verder is verslechterd, zorgde daarbij voor enige koersdruk. De Japanse tech- en chipbedrijven profiteerden daarentegen van het vooruitzicht van mogelijke kleinere renteverhogingen in de VS. De maker van chipapparatuur Tokyo Electron steeg dik 2 procent. Chiptester Advantest en techconcern Sony wonnen ruim 1 procent.

Meer uit Financieel

Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

23 minuten geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiële markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

3 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

3 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

3 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

4 uur geleden
Omwonenden Duitse fabriek Tesla stemmen tegen uitbreiding

BERLIJN (ANP/DPA) - Omwonenden hebben zich tegen de uitbreiding van de Duitse fabriek van Tesla gekeerd. Inwoners van het plaatsje Grünheide, in de buurt van Berlijn, zijn vooral bezorgd over het stuk bos dat daarvoor moet worden gekapt en het extra waterverbruik van de autofabriek. In een plaatselijk referendum stemde een meerderheid daarom tegen.

4 uur geleden