Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook winkels en horeca open in Alblasserdam

Ook winkels en horeca open in Alblasserdam

ALBLASSERDAM (ANP) - "Wij willen gewoon nooit meer dicht." Dat zegt voorzitter van de Alblasserdamse ondernemersvereniging Dam en Plantageweg Gert-Jan van Dommelen vrijdag. In het Zuid-Hollandse Alblasserdam zijn vrijdag uit protest verschillende zogenoemde niet-essentiële winkels en horecabedrijven open, net als in het Limburgse Valkenburg. Naar schatting van Van Dommelen gaat het in Alblasserdam in totaal om zo’n dertig niet-essentiële zaken.

De actie bestond onder meer ook uit een speech en een warming-up, onder leiding van een sportschool. De actie is vooralsnog alleen voor vrijdag. Horecazaken die openen, zullen volgens Van Dommelen waarschijnlijk alleen koffie van het huis schenken. "De hele horeca opstarten voor één dag kan niet. Ook alcohol zal buiten beschouwing worden gelaten om het ordentelijk te laten verlopen."

Van Dommelen noemt de sfeer "echt top". "Met zijn allen groeit het besef dat het genoeg is. De rek is eruit. We moeten oog hebben voor de enorme gevolgen die er zijn, ook voor ondernemers." De koek is bij ondernemers op, aldus de voorzitter van de ondernemersvereniging. "Het is 1 minuut voor 12 voor veel ondernemers. We kennen allemaal de beloftes dat we ruimhartig zullen worden gesteund, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Ondernemers in het dorp hebben geld geleend van ouders, auto’s verkocht, huizen verkocht om hun toko te redden. We kunnen niet blijven jojoën met lockdowns."

Draconische maatregelen

Van Dommelen is wel blij dat er versoepelingen aan lijken te komen. "Maar we hadden nooit dicht gemogen. Van de besmettingen vindt maar een heel klein deel plaats in de retail en de horeca. In verhouding te weinig om dit soort draconische maatregelen te rechtvaardigen. Dat willen we nooit meer. We moeten anders met dit soort dingen omgaan."

Daarbij vindt Van Dommelen het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële winkels vreemd. "Het is niet uit te leggen dat de slijterij open is, maar niet de sportschool, of de kledingzaak waar je een warme jas kan kopen. Dat onderscheid is echt stuitend."

Waarschuwingen

In Valkenburg staat burgemeester Daan Prevoo de opening van de zaken toe. In Alblasserdam zijn de boa's gewoon aan het werk, meldt een woordvoerder van de gemeente. Ze zijn in gesprek met de ondernemers over de waarnemingen die zij doen. Op dit moment is afgesproken dat de "demonstratie" aan het einde van de dag voorbij moet zijn. In principe delen de boa’s in Alblasserdam geen boetes uit vrijdag, hooguit waarschuwingen, geeft de woordvoerder aan. "Het kan zijn dat als er excessen zijn, er dan een boete volgt, maar op dit moment hebben we niet het beeld dat er excessen zijn."

Meer uit Binnenland

Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

1 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

4 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

6 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

7 uur geleden
Tweede en laatste weekend zonder treinen van en naar Rotterdam CS

ROTTERDAM (ANP) - Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

8 uur geleden
Houten trekt plan opvang asielzoekers in om 'zorgen en vragen'

HOUTEN (ANP) - De Utrechtse gemeente Houten ziet af van het plan om 175 asielzoekers op te vangen op een nieuwe locatie aan de rand van de plaats. Op dezelfde locatie wilde de gemeente ook 150 woningzoekenden, onder wie jongeren en statushouders, en drie maatschappelijke organisaties huisvesten. Het project was een maand geleden aangekondigd.

8 uur geleden
Politie: uitspraak over schieten op tractor is pittig

UTRECHT (ANP) - De politie noemt de straf voor de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, een pittige uitspraak van de rechtbank. De agent werd veroordeeld tot tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

8 uur geleden