Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Wall Street hard onderuit door zorgen nieuwe coronavariant

Ook Wall Street hard onderuit door zorgen nieuwe coronavariant

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met forse verliezen geopend voor een halve handelsdag, in navolging van de stevige minnen in Europa door de zorgen over de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika. Net als in Europa stonden vooral bedrijven in de reis- en toerismesector op Wall Street zwaar onder druk. Ook in bankensector gingen de koersen hard omlaag, net als die van oliebedrijven door de scherp gedaalde olieprijzen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een min van 2,5 procent op 34.900 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent tot 4620 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 15.643 punten. Donderdag was Wall Street dicht voor Thanksgiving. Op Black Friday wordt een halve dag gehandeld.

Luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines werden tot zo'n 10 procent lager gezet door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen door de coronavariant. Steeds meer landen sluiten de grenzen voor vluchten uit zuidelijk Afrika. Cruisebedrijven Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean kelderden tot 11 procent. De hotelketens Marriott International, Hyatt en Hilton Worldwide werden tot bijna 11 procent in het rood geduwd.

Oilie

Olieproducenten Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips toonden minnen tot bijna 7 procent door zorgen over de impact van de coronavariant op de olievraag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 7,4 procent tot 72,63 dollar en Brentolie werd 6,6 procent goedkoper op 76,81 dollar per vat. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes gaven tot zo'n 8,5 procent prijs.

In de bankensector was het beeld eveneens negatief, mede door de vrees dat centrale banken langer zullen wachten met renteverhogingen vanwege een afzwakkende economie. JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Bank of America moesten koersverliezen tot meer dan 6 procent incasseren.

Thuisblijven

Bedrijven die juist profiteren van thuisblijven tijdens corona zaten in de lift. Zo won videovergaderdienst Zoom Video Communications dik 6 procent en de verkoper van fitnessapparatuur voor thuisgebruik Peloton ging ruim 3 procent vooruit. Ook de makers van coronavaccins hadden de wind mee, met plussen voor Moderna, BioNTech, Novavax en Pfizer tot wel meer dan 20 procent.

Verder stond ook de Chinese taxidienst Didi Global in de schijnwerpers met een min van bijna 6 procent. Didi moet zijn Amerikaanse beursnotering mogelijk schrappen. Chinese toezichthouders hebben het bedrijf gevraagd daarvoor plannen te maken, aldus persbureau Bloomberg.

Meer uit Financieel

Bloembollenteelt is bezig aan opmars

DEN HAAG (ANP) - De bloembollenteelt is aan een opmars bezig in Nederland. De oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt is in tien jaar tijd met een vijfde toegenomen tot ruim 28.000 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Flink meer abonnees Netflix, beste eerste kwartaal sinds 2020

LOS GATOS (ANP/BLOOMBERG) - Netflix heeft de beste start van het jaar achter de rug sinds 2020, toen de coronapandemie uitbrak. De videostreamingdienst kreeg er in het eerste kwartaal meer dan 9 miljoen abonnees bij. In de eerste drie maanden van vorig jaar zwakte de klantenaanwas nog af tot minder dan 2 miljoen.

2 uur geleden
Nieuw AI-model moeder Facebook goed ontvangen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft donderdag de derde generatie van zijn Llama-model voor kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Beleggers reageerden positief en het aandeel steeg op de beurzen in New York met ongeveer 1,5 procent. Meta streeft ernaar om met deze stap gelijke tred te houden met vergelijkbare technologieën van bedrijven zoals de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, en Google.

3 uur geleden
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

SCHIPHOL (ANP) - Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet worden ingezet. Claimorganisatie EUclaim schat dat door de annuleringen zo'n 1800 passagiers zijn gedupeerd.

4 uur geleden
EU-leiders roepen op tot heffingen op Russische landbouwgoederen

BRUSSEL (ANP) - Er moeten snel importheffingen komen op landbouwproducten die vanuit Rusland of Belarus in de Europese Unie worden ingevoerd. Daartoe roepen de EU-regeringsleiders op na hun tweedaagse top-ontmoeting in Brussel.

4 uur geleden
KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël. Door de vluchten te hervatten onderscheidt KLM zich van bijvoorbeeld easyJet dat onlangs alle vluchten naar Israël opschortte tot eind oktober.

4 uur geleden
EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben een "moedige, niet gemakkelijke" stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo'n markt "cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie" en dat is al heel wat, zegt hun adviseur Enrico Letta.

4 uur geleden