Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Wall Street hard onderuit door zorgen nieuwe coronavariant

Ook Wall Street hard onderuit door zorgen nieuwe coronavariant

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met forse verliezen geopend voor een halve handelsdag, in navolging van de stevige minnen in Europa door de zorgen over de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika. Net als in Europa stonden vooral bedrijven in de reis- en toerismesector op Wall Street zwaar onder druk. Ook in bankensector gingen de koersen hard omlaag, net als die van oliebedrijven door de scherp gedaalde olieprijzen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een min van 2,5 procent op 34.900 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent tot 4620 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 15.643 punten. Donderdag was Wall Street dicht voor Thanksgiving. Op Black Friday wordt een halve dag gehandeld.

Luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines werden tot zo'n 10 procent lager gezet door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen door de coronavariant. Steeds meer landen sluiten de grenzen voor vluchten uit zuidelijk Afrika. Cruisebedrijven Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean kelderden tot 11 procent. De hotelketens Marriott International, Hyatt en Hilton Worldwide werden tot bijna 11 procent in het rood geduwd.

Oilie

Olieproducenten Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips toonden minnen tot bijna 7 procent door zorgen over de impact van de coronavariant op de olievraag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 7,4 procent tot 72,63 dollar en Brentolie werd 6,6 procent goedkoper op 76,81 dollar per vat. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes gaven tot zo'n 8,5 procent prijs.

In de bankensector was het beeld eveneens negatief, mede door de vrees dat centrale banken langer zullen wachten met renteverhogingen vanwege een afzwakkende economie. JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Bank of America moesten koersverliezen tot meer dan 6 procent incasseren.

Thuisblijven

Bedrijven die juist profiteren van thuisblijven tijdens corona zaten in de lift. Zo won videovergaderdienst Zoom Video Communications dik 6 procent en de verkoper van fitnessapparatuur voor thuisgebruik Peloton ging ruim 3 procent vooruit. Ook de makers van coronavaccins hadden de wind mee, met plussen voor Moderna, BioNTech, Novavax en Pfizer tot wel meer dan 20 procent.

Verder stond ook de Chinese taxidienst Didi Global in de schijnwerpers met een min van bijna 6 procent. Didi moet zijn Amerikaanse beursnotering mogelijk schrappen. Chinese toezichthouders hebben het bedrijf gevraagd daarvoor plannen te maken, aldus persbureau Bloomberg.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

4 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

4 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

5 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

6 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

7 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

7 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

8 uur geleden