Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Wall Street hard omlaag door onrust in bankensector

Ook Wall Street hard omlaag door onrust in bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag hard omlaag in navolging van de forse koersverliezen op de Europese markten. Dinsdag leken de beurzen nog te herstellen van de onrust in de bankensector, die volgde op het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Maar de zorgen laaiden weer op door een koersval van de Zwitserse bank Credit Suisse.

Credit Suisse, die ook een beursnotering heeft op Wall Street, kelderde zo'n 22 procent tot een nieuw dieptepunt. De door schandalen geplaagde bank staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Het concern verloor al miljarden doordat het zaken deed met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag.

De voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, liet woensdag echter weten niet nog meer steun te verlenen aan de bank. Vooral die uitspraak zorgde voor onrust en zware koersverliezen in de Europese bankensector. Ook de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo gingen mee omlaag en verloren tot 4,9 procent.

Kleinere banken

De kleinere Amerikaanse banken, die dinsdag nog een sterk herstel lieten zien, moesten het eveneens ontgelden. Zions Bancorp, PacWest Bancorp en Comerica zakten tot 12,1 procent. First Republic Bank, een van de zwaarst getroffen regionale banken door de onrust in de sector, verloor 15,1 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 1,4 procent lager op 31.689 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 3868 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 11.311 punten.

Verwachte renteverhoging

Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over de impact van de onrust in de bankensector op het rentebeleid van de centrale banken. Zo wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende week minder sterk zal gaan verhogen om de kalmte in de financiƫle sector te bewaren. Zakenbank Goldman Sachs verwacht zelfs dat de Federal Reserve helemaal zal afzien van een verdere verhoging. De Fed zou daarmee wel een signaal afgeven dat de problemen in de bankensector een groter gevaar vormen voor de economie dan de hoge inflatie.

Lennar klom 1,3 procent. De huizenbouwer boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan beleggers en analisten hadden verwacht.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0545 dollar waard, tegen 1,0716 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 4 procent goedkoper op 68,46 dollar. Brentolie kostte 3,8 procent minder op 74,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

2 uur geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

4 uur geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Chipbedrijven bij grootste dalers in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten, nadat de hoofdgraadmeter een dag eerder nog op een nieuw slotrecord was geƫindigd. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden bij de grootste dalers. Techinvesteerder Prosus voerde de schaarse stijgers in de AEX aan.

7 uur geleden
Minister: Duitsland heeft 'update' van strategie rond China nodig

BEIJING (ANP/AFP) - De strategie van Duitsland rond China heeft een "update" nodig, waarbij meer naar de langere termijn en meer naar de Europese belangen wordt gekeken. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gezegd op de eerste dag van zijn bezoek aan China. Habeck was daar op een receptie van de Duitse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing.

8 uur geleden
Farmaceut Gilead zet opmars voort op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Gilead Sciences behoorde vrijdag opnieuw tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse farmaceut won een dag eerder al 8,5 procent en kreeg er nu 3 procent bij. Beleggers reageerden positief op de goede resultaten van de eerste grote proef van Gilead met zijn hiv-medicijn Lenacapavir. Volgens het bedrijf kan het middel 100 procent van de hiv-besmettingen bij vrouwen en tienermeisjes in Afrika voorkomen. Ook hoeft het middel slechts twee keer per jaar ingespoten te worden, waarmee het makkelijker te gebruiken is dan andere hiv-medicijnen.

9 uur geleden
Van Rij aan nieuw kabinet: neem zorgen Booking.com serieus

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst naar het nieuwe kabinet, waarvan hij de plannen niet wil recenseren. Wel ziet hij in het coalitieakkoord "een aantal goede teksten over ondernemen en het belang van ondernemen en het vestigingsklimaat".

10 uur geleden