Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Wall Street hard omlaag door onrust in bankensector

Ook Wall Street hard omlaag door onrust in bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag hard omlaag in navolging van de forse koersverliezen op de Europese markten. Dinsdag leken de beurzen nog te herstellen van de onrust in de bankensector, die volgde op het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Maar de zorgen laaiden weer op door een koersval van de Zwitserse bank Credit Suisse.

Credit Suisse, die ook een beursnotering heeft op Wall Street, kelderde zo'n 22 procent tot een nieuw dieptepunt. De door schandalen geplaagde bank staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Het concern verloor al miljarden doordat het zaken deed met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag.

De voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, liet woensdag echter weten niet nog meer steun te verlenen aan de bank. Vooral die uitspraak zorgde voor onrust en zware koersverliezen in de Europese bankensector. Ook de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo gingen mee omlaag en verloren tot 4,9 procent.

Kleinere banken

De kleinere Amerikaanse banken, die dinsdag nog een sterk herstel lieten zien, moesten het eveneens ontgelden. Zions Bancorp, PacWest Bancorp en Comerica zakten tot 12,1 procent. First Republic Bank, een van de zwaarst getroffen regionale banken door de onrust in de sector, verloor 15,1 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 1,4 procent lager op 31.689 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 3868 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 11.311 punten.

Verwachte renteverhoging

Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over de impact van de onrust in de bankensector op het rentebeleid van de centrale banken. Zo wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende week minder sterk zal gaan verhogen om de kalmte in de financiƫle sector te bewaren. Zakenbank Goldman Sachs verwacht zelfs dat de Federal Reserve helemaal zal afzien van een verdere verhoging. De Fed zou daarmee wel een signaal afgeven dat de problemen in de bankensector een groter gevaar vormen voor de economie dan de hoge inflatie.

Lennar klom 1,3 procent. De huizenbouwer boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan beleggers en analisten hadden verwacht.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0545 dollar waard, tegen 1,0716 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 4 procent goedkoper op 68,46 dollar. Brentolie kostte 3,8 procent minder op 74,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

5 minuten geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

1 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

3 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

19 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

21 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiƫle sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

23 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

1 dag geleden