Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook vrijdag prikken GGD'en niet met AstraZeneca

Ook vrijdag prikken GGD'en niet met AstraZeneca

UTRECHT (ANP) - De GGD'en zullen ook vrijdag geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Alle 1274 prikafspraken worden afgezegd. De prikpauze wordt met nog een dag verlengd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat waarschijnlijk donderdagavond komt. Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag niet te vaccineren met AstraZeneca.

Het ministerie besloot vrijdag om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 60. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland besloot vervolgens om alle overgebleven afspraken van 60-plussers ook af te zeggen, om verspilling te voorkomen. De GGD'en geven het vaccin aan mensen die in de langdurige zorg werken.

EMA

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). De waakhond zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, en dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking.

De GGD'en dienen ook het vaccin van Pfizer en BioNTech toe. Die vaccinaties gaan gewoon door.

Huisartsen vaccineren ook met AstraZeneca. Zij geven het vaccin onder meer aan mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Daarnaast gaan ze op bezoek bij niet-mobiele mensen die zelfstandig wonen, om ze thuis te vaccineren. Deze mensen konden eerder niet naar een vaccinatielocatie komen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ALS of de ziekte van Duchenne. Alle prikafspraken van mensen die jonger dan 60 zijn, zijn voorlopig afgezegd. Het is niet bekend hoeveel vaccinaties van 60-plussers nog doorgaan.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Kwek 1 week geleden
Die troep kunnen ze beter weggooien! Bij mij komt het er niet in in ieder geval. Dan liever geen vaccinatie!

Meer uit Gezond

Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets afgenomen vergeleken met een dag eerder. In totaal zijn nu 2428 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 62 minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14 uur geleden
RIVM: 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd

BILTHOVEN (ANP) - Bij het RIVM zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 8336 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan de 8946 gevallen van vrijdag. Donderdag was sprake van 8737 nieuwe besmettingsgevallen, woensdag waren het er met 5461 meldingen veel minder. Door een technische storing bij de GGD'en vielen de meldingen toen lager uit.

15 uur geleden
'Wereldwijd meer dan 3 miljoen doden door coronavirus'

PARIJS (ANP/AFP) - Het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels aan meer dan 3 miljoen patiënten het leven gekost. Er overleden vorige week gemiddeld 12.000 mensen per dag aan een coronabesmetting, becijferde persbureau AFP.

19 uur geleden
Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.

1 dag geleden
Zwangere vrouwen in Verenigd Koninkrijk mogen gevaccineerd worden

LONDEN (ANP/RTR) - Zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk kunnen ingeënt worden met de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Uit Amerikaanse gegevens blijkt dat de twee vaccins veilig zijn voor zwangeren, motiveert de Britse gezondheidsautoriteit het advies.

1 dag geleden
Risicogroepen mogelijk eerder geprikt, patiëntenorganisaties blij

UTRECHT (ANP) - Patiëntenorganisaties zijn blij dat coronaminister Hugo de Jonge gaat kijken of mensen tussen 18 en 60 jaar met een verhoogd medisch risico mogelijk toch iets eerder kunnen worden ingeënt tegen corona. Het gaat om zo'n 1,1 miljoen mensen, aldus de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).

1 dag geleden
Oordeel EMA over coronavaccin Janssen komt komende dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt komende dinsdag met conclusies in het onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Eerder was al bekend dat een oordeel over het vaccin volgende week zou komen, maar een precieze datum was nog niet genoemd.

1 dag geleden