Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ook verstandelijk gehandicapte heeft recht op ic-bed'

'Ook verstandelijk gehandicapte heeft recht op ic-bed'

AMSTERDAM (ANP) - Een coronapatiënt met een verstandelijke beperking heeft net zo veel recht op een plek op de intensive care als iedere andere Nederlander. De medische toestand moet bepalend zijn. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG).

Volgens de vereniging zit er een 'gat' in de manier waarop ziekenhuizen beslissen of behandeling op de intensive care de moeite waard is. Artsen kijken onder meer hoe zelfredzaam iemand na behandeling nog kan zijn. "Onze patiënten zijn beperkt of niet zelfredzaam, dat is de kern van hun beperking. Maar dat hebben ze levenslang, het is geen symptoom van een ziekte en het zegt niets over levensverwachting", zegt Agnies van Eeghen, arts bij het Amsterdam UMC en bij 's Heeren Loo, een grote zorgorganisatie voor verstandelijk gehandicapten.

Het is niet zo dat mensen met een verstandelijke handicap nu worden gediscrimineerd, benadrukt Van Eeghen. Volgens haar zijn er al coronapatiënten met een verstandelijke beperking in ziekenhuizen opgenomen, en zulke patiënten zijn ook succesvol behandeld op de intensive care. Maar als een ziekenhuis heel streng naar de huidige richtlijnen zou kijken, bijvoorbeeld op een moment dat de zorg echt overspoeld wordt met coronapatiënten, zouden mensen met een verstandelijke beperking misschien niet voor een plek op de intensive care in aanmerking komen. Daarom heeft Van Eeghen voor de NVAVG een nieuwe leidraad opgesteld.

De NVAVG wil dat ziekenhuizen bij coronapatiënten met een verstandelijke handicap niet kijken naar hun zelfredzaamheid, maar alleen moeten beoordelen hoe ze er fysiek aan toe zijn. Bovendien raadt de vereniging ziekenhuizen aan om begeleiding van de patiënten toe te staan "passend bij de emotionele en psychische behoefte van de patiënten".

Meer uit Binnenland

CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

3 uur geleden
Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

AMSTERDAM (ANP) - Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

3 uur geleden
Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

5 uur geleden
Afsluitdijk weer open na ongeval

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

7 uur geleden
Hier en daar schade door zware regen en wind

HOUTEN (ANP) - De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.

8 uur geleden
Songfestivalteam S10 maakte officieel melding van onveilige sfeer

HILVERSUM (ANP) - Het team dat S10 in 2022 begeleidde tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn diende destijds een officiële klacht in omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden. Dat zei de zangeres dinsdag in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen. AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse songfestivalinzendingen, bevestigt aan het ANP dat er toen inderdaad een melding is gedaan.

9 uur geleden
Afsluitdijk richting Noord-Holland dicht door ongeval

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) in de richting van Friesland naar Noord-Holland is dicht door een ongeval. Bij het ongeluk zijn een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken, meldt Rijkswaterstaat.

10 uur geleden