
Ook tweede poging mislukt om stadsbestuur in Den Haag te vormen
DEN HAAG (ANP) - Den Haag heeft voorlopig geen nieuw college. Ook een tweede formatiepoging, onder leiding van verkenners Annelien Bredenoord en Joost Sneller van D66, is mislukt. Voorlopig is er geen meerderheidscoalitie te vinden, concluderen de beide verkenners.
Volgens Eerste Kamerlid Bredenoord en Tweede Kamerlid Sneller ontbreekt bij de partijen in de gemeente Den Haag "de politieke wil om de keuzes te maken die nodig zijn om daadwerkelijk te gaan onderhandelen over de vorming van een meerderheidscoalitie. In het licht van de grote en urgente uitdagingen waar de mooie stad Den Haag en haar inwoners voor staan, vinden wij dit een teleurstellende conclusie."
De verkenners zeggen dat ze acht varianten hebben onderzocht: twee met vier partijen, vier met vijf partijen, een met zes partijen en een met zeven partijen. Elke mogelijke coalitie stuitte "vroeg of laat in het verkenningsproces op een blokkade van één of meerdere mogelijke deelnemers".
Eindverslag
Het huidige stadsbestuur van Den Haag bestaat uit D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA. Die coalitie breidde zijn meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen uit, maar de VVD ziet het niet zitten om door te gaan. Zonder PvdA of CDA zouden de vier andere partijen namelijk ook al een meerderheid hebben. De VVD wil volgens het eindverslag "niet deelnemen aan een coalitie met één of meer getalsmatig overbodige partijen". GroenLinks vindt de meerderheid van de vier echter te krap en wil "in principe" met de PvdA in een college.
D66 werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de tweede partij in Den Haag. De grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, probeerde eerder ook al een college te vormen. Te veel andere partijen weigerden samen te werken met die lokale fractie, omdat oprichter, naamgever en partijleider Richard de Mos zich als wethouder mogelijk schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem daarvan.
D66 in de hofstad wil dat de gemeenteraad nu "een gezaghebbende informateur naar voren schuift", die moet voorstellen '"welke partijen over de inhoud samen moeten doorpraten". De Haagse raad vergadert donderdag over de collegevorming.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil dat de coalitiefracties kleur bekennen over het politieke lot van premier Mark Rutte na de harde oordelen van de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol in het Groningse gasdossier. Vanuit de oppositiebanken wordt, soms expliciet, voorgesorteerd op het vertrek van de premier. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gaven hierover nog geen oordeel, tot frustratie van veel andere partijen.
32 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker heeft in het debat over de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen excuses aangeboden voor de rol die haar partij in dit dossier heeft gespeeld. Zij erkent dat er grote fouten zijn gemaakt, ook in de jaren sinds 2017 waarin de ChristenUnie regeringsverantwoordelijkheid droeg.
56 minuten geledenVLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen desnoods dwang toepassen om te zorgen dat Shell en ExxonMobil hun bijdrage leveren aan de financiële afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het morele appel dat de parlementaire enquêtecommissie op de bedrijven deed om hun verantwoordelijkheid te nemen, noemt PvdA'er Henk Nijboer "te slap".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.
3 uur geleden