
Ook tweede poging mislukt om stadsbestuur in Den Haag te vormen
DEN HAAG (ANP) - Den Haag heeft voorlopig geen nieuw college. Ook een tweede formatiepoging, onder leiding van verkenners Annelien Bredenoord en Joost Sneller van D66, is mislukt. Voorlopig is er geen meerderheidscoalitie te vinden, concluderen de beide verkenners.
Volgens Eerste Kamerlid Bredenoord en Tweede Kamerlid Sneller ontbreekt bij de partijen in de gemeente Den Haag "de politieke wil om de keuzes te maken die nodig zijn om daadwerkelijk te gaan onderhandelen over de vorming van een meerderheidscoalitie. In het licht van de grote en urgente uitdagingen waar de mooie stad Den Haag en haar inwoners voor staan, vinden wij dit een teleurstellende conclusie."
De verkenners zeggen dat ze acht varianten hebben onderzocht: twee met vier partijen, vier met vijf partijen, een met zes partijen en een met zeven partijen. Elke mogelijke coalitie stuitte "vroeg of laat in het verkenningsproces op een blokkade van één of meerdere mogelijke deelnemers".
Eindverslag
Het huidige stadsbestuur van Den Haag bestaat uit D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA. Die coalitie breidde zijn meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen uit, maar de VVD ziet het niet zitten om door te gaan. Zonder PvdA of CDA zouden de vier andere partijen namelijk ook al een meerderheid hebben. De VVD wil volgens het eindverslag "niet deelnemen aan een coalitie met één of meer getalsmatig overbodige partijen". GroenLinks vindt de meerderheid van de vier echter te krap en wil "in principe" met de PvdA in een college.
D66 werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de tweede partij in Den Haag. De grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, probeerde eerder ook al een college te vormen. Te veel andere partijen weigerden samen te werken met die lokale fractie, omdat oprichter, naamgever en partijleider Richard de Mos zich als wethouder mogelijk schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem daarvan.
D66 in de hofstad wil dat de gemeenteraad nu "een gezaghebbende informateur naar voren schuift", die moet voorstellen '"welke partijen over de inhoud samen moeten doorpraten". De Haagse raad vergadert donderdag over de collegevorming.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
19 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
21 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
22 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
23 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden