Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

Dat wetsvoorstel is in juni via internet ter consultatie voorgelegd. Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Genootschap van Burgemeesters (NGB) en de Veiligheidsregio's hebben kritiek op de korte termijn waarop gereageerd kon worden, evenals op de inhoud. Het ministerie erkent dat het meer tijd had willen nemen voor de wetsaanpassing, zei een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Het is een haastklus geworden.

Dat had voorkomen kunnen worden, stelt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken op Twitter. In oktober 2020 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om mogelijke maatregelen en bevoegdheden om pandemieën te bestrijden wettelijk beter te verankeren, brengt Kuiken in herinnering. Die motie was van SP-Kamerlid Maarten Hijink. "Broddelwerk door tijdgebrek dus niet het meest verstandige excuus", twittert Kuiken.

Voor advies bij Raad van State

Pas nadat de Eerste Kamer medio mei een nieuwe verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 wegstemde, ging minister Kuipers aan de slag. Het kabinet had vanaf dat moment geen wettelijke basis meer om beperkende maatregelen op te leggen als het coronavirus weer oplaait.

Het wetsvoorstel waarmee dat wel weer mogelijk wordt gemaakt, ligt nu voor advies bij de Raad van State.

Petitie

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het kabinet geadviseerd het wetsvoorstel nog niet bij de Kamer in te dienen. De resultaten van de evaluatie van de aanpak en bestrijding van de coronapandemie moeten in het wetsvoorstel worden meegenomen, vindt het adviescollege. Het kabinet wil daar echter niet op wachten, net zo min als op de uitkomsten van andere lopende onderzoeken en van de parlementaire enquête, zo schrijft minister Kuipers in een reactie op het advies.

"Als je niet eens weet wat wel en niet werkt, kun je géén vrijheidsbeperkende maatregelen wettelijk verankeren", vindt PVV-Kamerlid Fleur Agema. Met JA21, de Groep van Haga en Forum voor Democratie vindt ze dat deze coronawet moet stoppen. FVD is de petitie 'Stop de permanente coronawet' gestart. Die is tot maandagavond 20.30 uur door ruim 80.000 mensen ondertekend.

Meer uit Politiek

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

10 uur geleden
Kabinet wil verbod 'killer robots', maar ziet elders weinig animo

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt de "noodzaak" om zich in te zetten voor een verbod op volledig autonome wapens, maar wil hierover wel "realistisch" zijn, zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Hij ziet een "gebrek" aan enthousiasme bij gesprekspartners hierover.

14 uur geleden
Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".

15 uur geleden
Rutte vindt rapport van Remkes stevig met duidelijke conclusies

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt het stuk van Johan Remkes over de stikstofproblematiek een "stevig rapport met duidelijke conclusies". Het kabinet gaat het stuk bestuderen en "ik hoop dat we samen met alle partijen - boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden - stappen kunnen gaan zetten, want de urgentie blijft onverminderd groot".

17 uur geleden
PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden. Het kabinet moet daar duidelijkheid over geven, zegt Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin dieper wordt ingegaan op de begroting voor volgend jaar.

17 uur geleden
Hoekstra wil niet 'vanuit de heup schieten' na rapport Remkes

DEN HAAG (ANP) - Vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra wil nog niet inhoudelijk reageren op het langverwachte stikstofrapport van gespreksleider Johan Remkes. Het rapport "biedt op het eerste gezicht aanknopingspunten", zegt de bewindsman die de verhoudingen in het kabinet recent op scherp zette. Maar wat die aanknopingspunten zijn, zegt hij niet. Het is volgens Hoekstra niet verstandig om "nu vanuit de heup een reactie te geven op deelonderwerpen".

17 uur geleden
BBB-voorvrouw Van der Plas vindt rapport Remkes veelbelovend

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de 'onafhankelijke gespreksleider' over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief.

17 uur geleden