Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

Dat wetsvoorstel is in juni via internet ter consultatie voorgelegd. Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Genootschap van Burgemeesters (NGB) en de Veiligheidsregio's hebben kritiek op de korte termijn waarop gereageerd kon worden, evenals op de inhoud. Het ministerie erkent dat het meer tijd had willen nemen voor de wetsaanpassing, zei een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Het is een haastklus geworden.

Dat had voorkomen kunnen worden, stelt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken op Twitter. In oktober 2020 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om mogelijke maatregelen en bevoegdheden om pandemieën te bestrijden wettelijk beter te verankeren, brengt Kuiken in herinnering. Die motie was van SP-Kamerlid Maarten Hijink. "Broddelwerk door tijdgebrek dus niet het meest verstandige excuus", twittert Kuiken.

Voor advies bij Raad van State

Pas nadat de Eerste Kamer medio mei een nieuwe verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 wegstemde, ging minister Kuipers aan de slag. Het kabinet had vanaf dat moment geen wettelijke basis meer om beperkende maatregelen op te leggen als het coronavirus weer oplaait.

Het wetsvoorstel waarmee dat wel weer mogelijk wordt gemaakt, ligt nu voor advies bij de Raad van State.

Petitie

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het kabinet geadviseerd het wetsvoorstel nog niet bij de Kamer in te dienen. De resultaten van de evaluatie van de aanpak en bestrijding van de coronapandemie moeten in het wetsvoorstel worden meegenomen, vindt het adviescollege. Het kabinet wil daar echter niet op wachten, net zo min als op de uitkomsten van andere lopende onderzoeken en van de parlementaire enquête, zo schrijft minister Kuipers in een reactie op het advies.

"Als je niet eens weet wat wel en niet werkt, kun je géén vrijheidsbeperkende maatregelen wettelijk verankeren", vindt PVV-Kamerlid Fleur Agema. Met JA21, de Groep van Haga en Forum voor Democratie vindt ze dat deze coronawet moet stoppen. FVD is de petitie 'Stop de permanente coronawet' gestart. Die is tot maandagavond 20.30 uur door ruim 80.000 mensen ondertekend.

Meer uit Politiek

BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

1 dag geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

2 dagen geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

2 dagen geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

2 dagen geleden
Yeşilgöz wil veroordeelden kunnen volgen met alcoholmeter

DEN HAAG (ANP) - Demissionair jusitieminister Dilan Yeşilgöz wil het mogelijk maken om mensen te verplichten een alcoholmeter te dragen als ze zijn veroordeeld voor een geweldsdelict of rijden onder invloed van alcohol. Haar wetsvoorstel hierover is goedgekeurd door het kabinet en wordt binnenkort voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. De alcoholmeter is een enkelband die elk half uur via zweetdruppels op het huidoppervlak checkt of de drager alcohol heeft gebruikt.

2 dagen geleden
Veldkamp: ambtenaren mogen in lunchtijd demonstreren

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Caspar Veldkamp (NSC) gaat in gesprek met de top van 'zijn' nieuwe ministerie over kritiek op het Israël-beleid van het kabinet. Op vragen van de PVV tijdens een hoorzitting door de Tweede Kamer laat de beoogde minister van Buitenlandse Zaken doorschemeren dat hij de demonstraties tegen de oorlog in Gaza niet zal verbieden.

2 dagen geleden
Beoogd buitenlandminister: bezuinigingen gaan pijn doen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) verwacht dat voorgenomen bezuinigingen door de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB pijn gaan doen. Dat zei hij in de inleiding van zijn hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij vreest dat de "stevige bezuinigingen" het net van buitenlandse posten zal raken. Ook het departement van Buitenlandse Zaken, en de "interne en externe betrekkingen" zullen door de bezuinigingen geschaad worden.

2 dagen geleden