Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook tweede coronajaar zorgt voor miljardentekort overheid

Ook tweede coronajaar zorgt voor miljardentekort overheid

DEN HAAG (ANP) - Ook het tweede jaar van de coronacrisis heeft een gat geslagen in de Nederlandse overheidsfinanciën. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorig jaar sprake van een overheidstekort van 22 miljard euro. Na het eerste coronajaar resteerde een tekort van 34 miljard euro.

Het tekort over 2021 komt overeen met 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schuld nam met 13 miljard euro toe, tot 448 miljard euro. Dat is 52,1 procent van het bbp, aldus het statistiekbureau op basis van nieuwe voorlopige cijfers over de overheidsfinanciën.

Volgens de Europese regels mag het tekort maximaal 3 procent zijn, waarbij de schuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Door de uitzonderlijke omstandigheden vanwege corona heeft de Europese Commissie de Europese begrotingsregels echter tijdelijk opgeschort.

Schuld

Het tekort in het eerste coronajaar was met 3,7 procent van het bbp nog boven de norm. De schuld lag eind 2020 met 54,3 procent van het bbp ook al onder de Europese bovengrens van 60 procent. Dat de schuldquote in 2021 daalde ten opzichte van 2020, ondanks het miljardentekort, had alles te maken met de economische groei die harder steeg dan de schuld in euro's.

De inkomsten van de overheid stegen vorig jaar met ruim 25 miljard euro tot 377 miljard euro. De inkomsten uit belastingen en premies stegen met ruim 22 miljard euro, oftewel 7 procent. De btw bracht 6 miljard euro meer op, wat neerkomt op 9 procent. Verder kwam er 9 miljard euro meer binnen via de vennootschapsbelasting, wat een toename van 40 procent betekende. Verder werden er meer inkomsten uit aardgas gemeld.

Toeslagen

De uitgaven van de overheid stegen met 18 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 40 miljard euro. Er werd vorig jaar minder geld uitgegeven aan coronasteunmaatregelen om bedrijven door de crisis te helpen, zoals de NOW-loonsteun. Verder daalden de rentelasten.

De overheidsconsumptie steeg met 18 miljard euro. Zo maakte de overheid allerlei kosten gerelateerd aan de coronapandemie. Dan gaat het om testen, vaccins en het inrichten van callcenters.

Verder was de overheid 2 miljard euro meer kwijt aan uitkeringen zoals de AOW en toeslagen. De afdracht aan de Europese Unie steeg met meer dan 10 procent, wat neerkomt op 1 miljard euro extra die naar Brussel werd overgemaakt. Daarnaast werd nog eens 3 miljard euro uitgekeerd aan zorgverzekeraars om die voor de extra coronakosten te compenseren.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

2 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

2 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

4 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

5 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

5 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

6 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

7 uur geleden