
Ook toezichthouder FAA onder vuur om veiligheidsproblemen Boeing
WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) staat opnieuw in het middelpunt van kritiek vanwege veiligheidsproblemen bij luchtvaartfabrikant Boeing. Recentelijk kwamen tal van veiligheidsproblemen aan het licht bij Boeing. Volgens critici laat de FAA steken vallen in zijn toezicht op het concern.
Na twee dodelijke crashes van Boeing-vliegtuigen in 2018 en 2019 kreeg de FAA al veel kritiek te verduren. Sindsdien zijn er verschillende leidinggevenden bij de toezichthouder vertrokken. Boeing kampt sinds begin dit jaar weer met incidenten bij zijn toestellen. Daardoor lopen er diverse onderzoeken naar de kwaliteit en veiligheid van de vliegtuigen. Het Amerikaanse concern verklaart altijd "met volledige transparantie en onder toezicht" van FAA-regulatoren te werken.
Senator Richard Blumenthal, voorzitter van een commissie die de veiligheidspraktijken van Boeing onderzoekt, benadrukt dat de FAA ook verantwoordelijk gehouden moet worden. Ook voormalig FAA-onderzoeker en luchtvaartadviseur Jeff Guzzetti is kritisch. "Ik denk dat de FAA zijn uiterste best doet en dat ze hun toezicht op Boeing aanzienlijk hebben verbeterd sinds de crashes voor de kust van Indonesië en in Ethiopië in 2018 en 2019. Maar ze hebben gefaald in het ontdekken van productieproblemen."
'Belangenconflict'
De FAA kampt al lange tijd met een tekort aan geld en personeel en heeft de taak van kwaliteitsborging gedelegeerd aan bevoegde werknemers van vliegtuigfabrikanten. "Dit creëert een belangenconflict", zegt Hassan Shahidi, bestuurder bij de onafhankelijke organisatie Flight Safety Foundation. "Er moet een verschuiving komen waarbij de FAA meer directe verantwoordelijkheid heeft voor het toezicht", vervolgt hij.
Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 tijdens een vlucht was losgekomen. Begin maart viel kort na vertrek vanaf San Francisco een wiel van het landingsgestel van een Boeing 777 van United. Vorige week moest in Senegal een Boeing 737 de start afbreken toen een motor en de linkervleugel in brand vlogen. Het toestel belandde na een noodstop in het gras. In het Turkse Antalya was ook een incident met een Boeing 737. Die kreeg tijdens de landing een klapband.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - China lijkt de druk op te voeren tegen de verkoop van havens in het Panamakanaal door het Hongkongse conglomeraat CK Hutchison. Volgens de Chinese markttoezichthouder SAMR mag de deal niet doorgaan zonder de goedkeuring van de waakhond en moeten de partijen een mededingingsonderzoek niet proberen te omzeilen.
23 minuten geledenBOGOTA (ANP/BLOOMBERG) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft uitgehaald naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en verwees daarbij naar "vampiers". Dat deed hij nadat de VN-organisatie de toegang van zijn land tot een flexibele kredietlijn van 8,1 miljard dollar had opgeschort.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde maandag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. Analisten van de Britse bank HSBC haalden het chipbedrijf van de verkooplijst af, na de publicatie van de kwartaalcijfers vorige week. Het aandeel won ruim 1 procent. De algehele stemming op de beurzen bleef terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
1 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Jera, de grootste elektriciteitsproducent van Japan, overweegt deel te nemen aan een project in de Amerikaanse staat Alaska voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Het is een onderdeel van de poging van Japan om een handelsovereenkomst te sluiten met de Verenigde Staten.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft nogmaals gezegd dat zijn importheffingen het makkelijker maken om de inkomstenbelasting in de Verenigde Staten te verlagen. Daarbij wil Trump zich vooral richten op belastingverlaging voor mensen die minder dan 200.000 dollar per jaar verdienen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Private durfinvesteerders zoeken massaal naar investeringsmogelijkheden in de Europese defensiesector om te profiteren van de omvangrijke militaire expansie in de regio. De houding van investeerders tegenover de defensiesector is de afgelopen maanden flink veranderd. Voorheen werd de sector juist gemeden om het kapitaalintensieve karakter en de ethische risico's rond investeringen in wapens.
1 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China belooft meer steun te bieden aan exporteurs die getroffen zijn door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Beleidsmakers in Beijing ontvouwden maandag een reeks nieuwe maatregelen. Deze omvatten plannen om ervoor te zorgen dat bedrijven in moeilijkheden de benodigde leningen krijgen en om de binnenlandse consumptie te stimuleren om de klap van de Amerikaanse tarieven op te vangen.
2 uur geleden