Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Spanje beperkt inentingen met AstraZeneca tot 60-plussers

Ook Spanje beperkt inentingen met AstraZeneca tot 60-plussers

MADRID (ANP) - Spanje heeft besloten alleen nog 60-plussers in te enten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Het besluit komt nadat de Europese farmaceutische toezichthouder EMA en de Britse toezichthouder hebben vastgesteld dat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose. Onder meer Italië nam woensdag eenzelfde besluit.

"De vaccinatiestrategie verandert en vanaf morgen worden alleen nog 60-plussers gevaccineerd met AstraZeneca", maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias woensdagavond bekend op een late persconferentie. Even daarvoor had Darias een overleg gehad met de hoogste gezondheidsfunctionarissen van de regio's. De minister zei dat donderdag wordt besloten of mensen onder de 60, die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, nog een tweede krijgen.

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) maakte eerder op woensdag bekend dat er na de 34 miljoen doses die in Europa zijn toegediend 169 gevallen van trombose zijn vastgesteld, ruwweg een op de 100.000 personen onder de 60 die het vaccin hebben gekregen. De bloedproppen werden het vaakst aangetroffen bij vrouwen onder de 60 jaar, zo'n twee weken na toediening van het vaccin.

Europese ministers van Volksgezondheid werden het in een top niet eens over een gezamenlijk vaccinatiebeleid in verband met de bevindingen. Het EMA zei daarop dat EU-lidstaten zelf hun koers moeten bepalen. Spanje neemt hetzelfde besluit als Italië eerder woensdag bekendmaakte. Het Verenigd Koninkrijk wil mensen onder de 30 een alternatief bieden voor het AstraZeneca-vaccin. België geeft het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut alleen nog aan burgers boven de 55 jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Negen doden bij schietpartij in Indianapolis

INDIANAPOLIS (ANP) - Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Indianapolis zijn volgens de politie negen doden en meerdere gewonden gevallen. De schutter heeft zichzelf van het leven beroofd, zei een woordvoerster tegen de media.

1 uur geleden
Beelden vrijgegeven van doodschieten 13-jarige door politie in VS

CHICAGO (ANP/BELGA) - De autoriteiten in Chicago hebben donderdag een video vrijgegeven van een politieagent die een 13-jarige jongen doodschiet. Het gaat om "ondraaglijke" beelden, zegt de burgemeester van de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Israël voert luchtaanval uit na raketlancering vanuit Gazastrook

TEL AVIV (ANP/BELGA) - Het Israëlische leger heeft vrijdagochtend luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat vanuit de Palestijnse enclave een raket werd afgevuurd richting het zuiden van Israël.

2 uur geleden
Biden ontvangt Zuid-Koreaanse president in mei in de VS

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt in de tweede helft van mei zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in in Washington. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is er nog geen exacte datum vastgesteld. Het bezoek dient onder meer om de relatie tussen beide landen te onderstrepen.

3 uur geleden
Recordgroei Chinese economie: toename van 18,3 procent

PEKING (ANP/DPA) - De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en begon het nieuwe jaar met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers.

3 uur geleden
Met vertrek Raúl Castro als partijleider komt einde aan tijdperk

HAVANA (ANP) - Vrijdag begint op Cuba het congres van de regerende Communistische Partij. Tijdens de belangrijke partijbijeenkomst die tot maandag duurt zal naar verwachting Raúl Castro zijn functie als partijleider neerleggen. Dat betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren 50.

5 uur geleden
VN geven Saint Vincent een miljoen dollar aan noodsteun

KINGSTOWN (ANP) - Het door een vulkaanuitbarsting getroffen Caribische eiland Saint Vincent ontvangt een miljoen dollar (ruim 836.000 euro) aan noodsteun van de Verenigde Naties. De fondsen zullen voorzien in "dringende humanitaire hulp aan getroffen mensen, vooral degenen die geëvacueerd zijn", staat in een verklaring van de VN.

5 uur geleden