
Ook slavenregisters Aruba en Sint Eustatius digitaal in te zien
DEN HAAG (ANP) - Informatie over tot slaafgemaakte mensen op Aruba en Sint Eustatius is vanaf vrijdag digitaal te raadplegen. Het Nationaal Archief en het Archivo Nacional Aruba hebben online databases gepubliceerd met de persoonsgegevens van vele honderden slaafgemaakten. Bij het project was onder meer de stichting Historische Database Suriname betrokken, een samenwerkingsverband van de nationale archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
In de Arubaanse database zijn de gegevens te vinden van zo'n duizend mensen die op het eiland in slavernij leefden tussen 1840 en de wettelijke afschaffing van de slavernij in 1863. Van hen kwamen er 450 vrij in 1863. Behalve de naam van de tot slaaf gemaakten zijn in de database ook onder meer hun geboortedatum en geloofsovertuiging te vinden. Ook is erin opgenomen wie hun eigenaar was.
Voor het samenstellen van de database hebben de initiatiefnemers gebruikgemaakt van de zogeheten emancipatieregisters, waarin de namen staan van de mensen die in 1863 werden vrijgelaten. Ook de borderellen vormden een belangrijke bron. Dat zijn overzichtslijsten die slaveneigenaren moesten invullen om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding van de Nederlandse staat na de afschaffing van de slavernij. Die vergoeding was bedoeld als compensatie voor de vrijgekomen slaafgemaakten.
Beter doorzoekbaar
In de gepubliceerde registers van Sint Eustatius staan onder meer de namen en achternamen van slaafgemaakten die in 1863 vrijkwamen. Mensen die in slavernij leefden, kregen alleen een voornaam. Pas na hun vrijlating kregen ze een achternaam.
De digitalisering van de archieven over het slavernijverleden van Aruba en Sint Eustatius volgt op die van Suriname en Curaçao. In 2018 werden de slavenregisters van Suriname openbaar gemaakt, twee jaar later gebeurde dat met die van Curaçao. Volgens het Nationaal Archief worden archieven over het Nederlandse slavernijverleden nog beter doorzoekbaar, nu ook de registers van Aruba en Sint Eustatius zijn gedigitaliseerd. "Sommige originele stukken verkeerden al langere tijd in matige tot slechte fysieke staat, maar door digitalisering is de informatie nu toch beschikbaar", aldus het archief.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Bij een steekincident zondagavond aan de Langs de Baan in Hoogvliet Rotterdam zijn twee personen gewond geraakt, meldt de politie. Ook raakten twee mensen gewond bij een vechtpartij die aan het steekincident voorafging.
2 uur geledenSIBCULO (ANP) - De paraglider die zondagmiddag om het leven kwam in Sibculo (Overijssel) is een 53-jarige man uit Nunspeet. Na onderzoek is gebleken dat de man een natuurlijke dood is gestorven.
14 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam zijn een paar duizend mensen op de been om steun te betuigen aan Gaza. Ze zijn in de middag vertrokken vanaf de Essalammoskee vlak bij De Kuip in Rotterdam-Zuid. Vanaf daar liepen ze via de Erasmusbrug richting de Coolsingel.
14 uur geledenSIBCULO (ANP) - Een paraglider is zondag bij een ongeluk om het leven gekomen in Sibculo (Overijssel), meldt de politie. Over de identiteit van het slachtoffer zijn geen mededelingen gedaan.
15 uur geledenGORINCHEM (ANP) - De brandweer is naar verwachting nog de hele ochtend bezig met het nablussen van de brand in een voormalig en verlaten schoolgebouw in Gorinchem. De brand is inmiddels wel uit. Wegens de vrijkomende rook die over Gorinchem trok, werd het advies gegeven ramen en deuren gesloten te houden.
22 uur geledenROUVEEN (ANP) - Aan de Oude Rijksweg in Rouveen, Overijssel, is omstreeks middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken in een schuur. Dat meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
1 dag geledenLEUSDEN (ANP) - Meer dan zeshonderd mensen hebben zaterdagmiddag bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdacht dat de nazi's het concentratiekamp tachtig jaar geleden overdroegen aan het Rode Kruis. Een van de laatste oud-gevangenen van het kamp, Hans Gerritsen, was erbij. Schrijver Roxane van Iperen zei tijdens haar toespraak dat herdenken "niet alleen eer betonen aan de slachtoffers van toen" is.
1 dag geleden