Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook slavenregisters Aruba en Sint Eustatius digitaal in te zien

Ook slavenregisters Aruba en Sint Eustatius digitaal in te zien

DEN HAAG (ANP) - Informatie over tot slaafgemaakte mensen op Aruba en Sint Eustatius is vanaf vrijdag digitaal te raadplegen. Het Nationaal Archief en het Archivo Nacional Aruba hebben online databases gepubliceerd met de persoonsgegevens van vele honderden slaafgemaakten. Bij het project was onder meer de stichting Historische Database Suriname betrokken, een samenwerkingsverband van de nationale archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

In de Arubaanse database zijn de gegevens te vinden van zo'n duizend mensen die op het eiland in slavernij leefden tussen 1840 en de wettelijke afschaffing van de slavernij in 1863. Van hen kwamen er 450 vrij in 1863. Behalve de naam van de tot slaaf gemaakten zijn in de database ook onder meer hun geboortedatum en geloofsovertuiging te vinden. Ook is erin opgenomen wie hun eigenaar was.

Voor het samenstellen van de database hebben de initiatiefnemers gebruikgemaakt van de zogeheten emancipatieregisters, waarin de namen staan van de mensen die in 1863 werden vrijgelaten. Ook de borderellen vormden een belangrijke bron. Dat zijn overzichtslijsten die slaveneigenaren moesten invullen om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding van de Nederlandse staat na de afschaffing van de slavernij. Die vergoeding was bedoeld als compensatie voor de vrijgekomen slaafgemaakten.

Beter doorzoekbaar

In de gepubliceerde registers van Sint Eustatius staan onder meer de namen en achternamen van slaafgemaakten die in 1863 vrijkwamen. Mensen die in slavernij leefden, kregen alleen een voornaam. Pas na hun vrijlating kregen ze een achternaam.

De digitalisering van de archieven over het slavernijverleden van Aruba en Sint Eustatius volgt op die van Suriname en Curaçao. In 2018 werden de slavenregisters van Suriname openbaar gemaakt, twee jaar later gebeurde dat met die van Curaçao. Volgens het Nationaal Archief worden archieven over het Nederlandse slavernijverleden nog beter doorzoekbaar, nu ook de registers van Aruba en Sint Eustatius zijn gedigitaliseerd. "Sommige originele stukken verkeerden al langere tijd in matige tot slechte fysieke staat, maar door digitalisering is de informatie nu toch beschikbaar", aldus het archief.

Meer uit Binnenland

LAKS ontvangt 21.000 klachten op eerste dag eindexamens

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.

5 uur geleden
Wegwerk aan A12 begonnen, drukke verkeersader negen dagen dicht

UTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.

5 uur geleden
Startschot maanden van wegwerkzaamheden rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.

7 uur geleden
Zes demonstraties gemeld in Den Haag rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.

7 uur geleden
Gelderland schiet 'probleemwolf' Hoge Veluwe voorlopig niet af

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.

8 uur geleden
Groep wil 'vredesmanifestaties' houden tijdens NAVO-top Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.

9 uur geleden
Israël laakt verzoek Nederland om onderzoek relatie met EU

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.

9 uur geleden