Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Senaat VS neemt wet aan om opengesteld huwelijk te beschermen

Ook Senaat VS neemt wet aan om opengesteld huwelijk te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht moet beschermen. De angst bestaat dat het Hooggerechtshof een uitspraak die dat recht garandeert terug zou kunnen draaien. Het Huis van Afgevaardigden nam de wet in juli al aan.

De wet die het opengestelde huwelijk beschermt, werd aangenomen met 61 stemmen voor en 36 tegen. Naast de meeste Democraten stemden ook elf Republikeinen voor de wet. Voor de stemming nam de Republikeinse senator Susan Collins uit Maine het woord om "alle Republikeinen te bedanken die dit hebben gesteund. Ik weet dat het niet gemakkelijk is geweest, maar ze hebben het juiste gedaan."

De wet beschermt niet alleen het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht, maar ook het recht van mensen met verschillende huidskleuren om te trouwen. Ook kreeg de wet een amendement dat de bescherming van religieuze vrijheden verduidelijkt. Vanwege die toevoeging keert de wet nog een keer terug naar het Huis voor een nieuwe stemming, die gezien de Democratische meerderheid aldaar louter een formaliteit is. Daarna kan president Joe Biden de wet ondertekenen.

De vrees dat het Hooggerechtshof de uitspraken die het recht op het opengestelde en het interraciale huwelijk garanderen zou terugdraaien, ontstond nadat opperrechter Clarence Thomas een memo schreef bij de uitspraak die Roe versus Wade vernietigde. In die memo schreef Thomas dat het hof ook de uitspraken rond het huwelijk voor gelijk geslacht, het huwelijk voor interraciale stellen en het recht op anticonceptie zou moeten heroverwegen.

Meer uit Buitenland

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië loopt op tot 7100

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn volgens officiële data al zeker 7100 doden geteld, na de zware aardbevingen van maandag. Het gaat om 5434 slachtoffers in Turkije en 1712 in Syrië.

4 minuten geleden
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 6000

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.

2 uur geleden
Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

ANTWERPEN (ANP) - De georganiseerde misdaad heeft zo'n vlucht genomen dat die inmiddels even gevaarlijk is voor de samenleving als terrorisme, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. De Europese havens en opsporingsdiensten moeten beter samenwerken om de drugsbendes aan te kunnen, zei ze op bezoek in de haven van Antwerpen.

2 uur geleden
Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7.5 of hoger

GAZIANTEP (ANP) - De aardbeving maandagnacht in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7.8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

2 uur geleden
Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

3 uur geleden
Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

ANKARA/NICOSIA (ANP) - Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

3 uur geleden
Vier Turken opgepakt na 'provocerende' berichten over aardbeving

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt naar aanleiding van "provocerende" posts op sociale media over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt de politie dinsdag.

4 uur geleden