Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

DEN HAAG (ANP) - Ook de redacties van het AD, Het Parool, Het Financieele Dagblad (FD) en NU.nl zullen donderdagochtend een uur het werk neerleggen uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Dat heeft Milen van Boldrik aan het ANP laten weten namens de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de redacties ondersteunt bij de onderhandelingen.

Maandag werd al bekend dat de redacties van Trouw en de Volkskrant zich voegden bij die van NRC, waar de actie gestart werd om het "absurde" cao-eindbod dat is gedaan door de werkgevers. Tijdens de werkonderbreking van 11.00 uur tot 12.00 uur worden ook de websites van de deelnemende kranten niet bijgewerkt, wat ook geldt voor Tweakers.net. De redactie van de technologiewebsite valt net als onder meer de Volkskrant, NU.nl en Trouw onder DPG Media. De redacties van enkele regionale kranten die onder het bedrijf vallen zijn volgens Van Boldrik "solidair met hun eigen invulling".

De redactie van NRC was in september de eerste die enkele minuten het werk neerlegde uit onvrede over de huidige loonafspraken, nog voordat die ter sprake zouden komen in de cao-onderhandelingen met eigenaar Mediahuis. Net als bij de redacties die onder DPG Media vallen, is het de wens om de inflatie van afgelopen jaren en die van 2024 gecompenseerd te krijgen. De gewenste loonstijging daarvoor is 15 procent, maar daar willen beide bedrijven niet aan.

Ook andere sectoren

Eerder dit jaar legde ook de redactie van RTL Nieuws een kwartier lang het werk neer. De NVJ wilde voor de werknemers een loonsverhoging van 11,5 procent en gaf aan dat RTL een tegenbod deed dat "niet serieus" was in hun ogen. Uiteindelijk kwam RTL de werknemers tegemoet met een stijging van 4 procent, waar per 1 juli nog eens 150 euro bruto bovenop kwam en twee extra vakantiedagen per jaar.

Ook in andere sectoren werd dit jaar het werk neergelegd na vastlopende onderhandelingen, onder meer door werknemers van VDL Nedcar, Philips, Mentos en Albert Heijn. Ook in de zorg werd in maart actie gevoerd, maar een aangekondigde staking in april ging niet door nadat er een akkoord werd gesloten tussen de ziekenhuizen en de vakbonden. Ziekenhuismedewerkers gaan er door de afspraken in twee jaar 15 procent op vooruit qua salaris.

Meer uit Binnenland

Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

1 minuut geleden
14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

2 minuten geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

29 minuten geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

1 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

1 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

1 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

2 uur geleden