Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook recordwinsten voor grote olieconcerns ExxonMobil en Chevron

Ook recordwinsten voor grote olieconcerns ExxonMobil en Chevron

IRVING/SAN RAMON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse olie- en gasmaatschappijen ExxonMobil en Chevron hebben in het tweede kwartaal recordwinsten behaald dankzij de hoge energieprijzen. Daarmee volgen ze het voorbeeld van onder meer Shell en TotalEnergies, die eveneens records in de boeken zetten door de hoge olie- en brandstofprijzen.

De nettowinst van Exxon, het grootste olieconcern in de Verenigde Staten, bedroeg 17,9 miljard dollar, op een totale omzet van 115,7 miljard dollar. Daarmee ligt de winst meer dan drie keer zo hoog als een jaar eerder en werd het vorige record uit 2008 overtroffen. Om de aandeelhouders te laten delen in de hoge winsten is het bedrijf uit Texas bezig met een aandeleninkoopprogramma van 30 miljard dollar.

Bij Chevron ging het om een winst van 11,6 miljard dollar, een verviervoudiging ten opzichte van een jaar geleden. De omzet was 68,6 miljard dollar. Ook Chevron is bezig met een miljardeninkoop van eigen aandelen.

Kritiek

De oliebedrijven hebben kritiek gekregen van de Amerikaanse president Joe Biden dat ze te weinig zouden doen om de hoge brandstofprijzen aan de pomp aan te pakken en de olieproductie te verhogen. Biden zei dat ze miljardenwinsten boeken over de ruggen van de consument.

Topman Darren Woods van Exxon heeft gezegd dat in 2020 tijdens de coronapandemie juist miljardenverliezen werden geleden toen de olieprijzen kelderden en dat het bedrijf nu enorme investeringen doet om de productie en raffinagecapaciteit te vergroten. Topman Mike Wirth heeft vergelijkbare opmerkingen gemaakt. Exxon en Chevron zijn bijvoorbeeld bezig de olieproductie op te voeren in het olierijke schalieveld Permian Basin, dat grotendeels in het westen van Texas ligt.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

1 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

2 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

3 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

5 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

5 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

6 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

6 uur geleden