Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Partij voor de Dieren mag gewoon meedoen aan verkiezingen

Ook Partij voor de Dieren mag gewoon meedoen aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren staat gewoon op het stembiljet bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een boos oud-lid had bezwaar gemaakt tegen de deelname van de partij, onder meer om beschuldigingen aan het adres van lijsttrekker Esther Ouwehand. De Raad van State, de hoogste rechter, heeft de klacht afgewezen en daarmee is de kandidatenlijst van de partij definitief goedgekeurd.

De klager stelde dat er "geen diepgaand onderzoek" was gedaan naar Ouwehand. Het vorige partijbestuur beschuldigde haar van een mogelijke integriteitsschending. Ook zei de klager dat de partij gebruik had gemaakt van kunstmatige intelligentie bij het opstellen van de kandidatenlijst. Op beide beweringen gaat de Raad van State niet inhoudelijk in, de rechters concluderen alleen dat dit geen redenen zijn om een partij uit te sluiten.

Ook een ander bezwaar werd afgewezen. Geert Sterenborg, leider van een naamloze lijst, was het er niet mee eens dat hij in geen enkele kieskring mag meedoen. Partijen moeten per kieskring minstens dertig ondersteuningsverklaringen inleveren om daar op het stembiljet te komen. Sterenborg haalde die ondergrens niet. Hij vindt de eis onredelijk, maar de Raad van State vindt het minimumaantal "niet onredelijk hoog" en gaf hem daarom ongelijk.

Acht bezwaren

De Kiesraad heeft vorige week vrijdag de kandidatenlijsten voor de Kamerverkiezingen vastgesteld. Daar zijn acht bezwaren tegen ingediend. Vijf daarvan zijn nu afgehandeld. De Raad van State bepaalde donderdag dat lijsttrekkers Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) kandidaat blijven, en dat de kleine partij LEF - Voor de Nieuwe Generatie niet op het stembiljet komt in de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

De laatste drie bezwaren worden maandag behandeld. Iemand vindt dat Forum voor Democratie valse beweringen doet om kiezers te misleiden, en daarom geweigerd moet worden. Een ander klaagt over deelname van de PVV, omdat leider Geert Wilders het enige lid van die partij is. De partij Nederland met een PLAN zegt door ambtenaren te zijn gehinderd bij het ondertekenen van de ondersteuningsverklaringen.

De Raad van State moet maandag ook uitspraak doen in die zaken. Daarna zijn de kandidatenlijsten definitief. De Kiesraad heeft 1126 kandidaten van 26 partijen goedgekeurd. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 22 november.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden