Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Pakistan meldt meer dan 100.000 coronabesmettingen

Ook Pakistan meldt meer dan 100.000 coronabesmettingen

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Pakistan is de 100.000 voorbij. Experts verwachten dat het nog minstens een maand kan duren voordat de virusuitbraak daar haar hoogtepunt bereikt.

De Pakistaanse autoriteiten zeggen dat de afgelopen 24 uur melding is gemaakt van ongeveer 4700 nieuwe besmettingen. Dat betekent dat nu bij 103.670 mensen in Pakistan is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen.

Pakistan behoort nu volgens de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit tot de 16 landen die meer dan 100.000 coronagevallen hebben gemeld. De Verenigde Staten blijven het zwaarst getroffen land. Daar is bij ruim 1,9 miljoen mensen vastgesteld dat ze het virus hebben.

Versoepeling

Het coronavirus greep in Pakistan de afgelopen weken sneller om zich heen nadat de Pakistaanse regering strenge maatregelen had versoepeld. De overheid heeft nu een "intelligente lockdown" ingesteld en liet de afgelopen week onder meer markten en winkels sluiten in sommige gebieden.

Pakistan maakte op 26 februari voor het eerst melding van coronabesmettingen. Het officiële dodental staat inmiddels op 2065.

Buurlanden

Naast Pakistan, dat circa 210 miljoen inwoners heeft, hebben ook buurlanden Afghanistan en India veel minder besmettingen gemeld dan grote westerse landen. Experts waarschuwen dat het echte aantal coronagevallen fors hoger kan liggen dan de autoriteiten zeggen, bijvoorbeeld omdat op sommige plaatsen minder wordt getest.

Zo stond in een uitgelekt overheidsrapport dat alleen in de Pakistaanse miljoenenstad Lahore al sprake zou kunnen zijn van 700.000 coronagevallen. Artsen in die oostelijke stad bij de grens met India luiden de noodklok over tekorten aan bedden, beademingsapparaten en andere belangrijke apparatuur.

Zorgverleners

Een arts bij een ziekenhuis in Lahore waarschuwde dat steeds meer zorgverleners worden geveld door het virus. Ook op andere plaatsen dreigt de zorg overbelast te raken. In de grote zuidelijke havenstad Karachi zouden al patiënten worden geweigerd door sommige gezondheidscentra.

Asad Umar, het hoofd van de coronataskforce van de overheid, zegt dat maatregelen worden genomen om ziekenhuizen te helpen. Er moeten onder meer duizend ziekenhuisbedden bijkomen in grote steden.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

48 minuten geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

1 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

2 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

4 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

7 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

7 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

8 uur geleden