
Ook nieuwe Kamerleden vooral hoogopgeleid, man en uit de Randstad
DEN HAAG (ANP) - De samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer die na 17 maart aantreedt, zal vermoedelijk qua leeftijd en achtergrond nauwelijks verschillen van de zittende Kamer, stelt het Parlementair Documentatie Centrum (PDC). Hoewel zeker 43 van de in totaal 150 Kamerleden waarschijnlijk niet terugkeren na de verkiezingen, verandert het "profiel" van de Kamer met de mogelijke nieuwe leden nauwelijks.
Het PDC maakte een potentiële zetelverdeling op basis van de laatste Peilingwijzer, die verschillende peilingen combineert. Vervolgens werden de biografieën van de mogelijk gekozen Kamerleden bekeken.
Daaruit blijkt onder meer dat de verhouding tussen het aandeel mannen en vrouwen ook in de nieuwe Kamer niet gelijk is verdeeld, al voorspelt het PDC wel een kleine stijging van het percentage vrouwen. Zo'n 62 procent van de potentiële Kamerleden is man, 38 procent vrouw. Op dit moment zitten er 47 vrouwen in het parlement, wat neerkomt op 31 procent.
Niemand die lager is opgeleid
In de huidige Kamer zitten relatief veel mensen van middelbare leeftijd en ook in het nieuwe parlement verandert dat niet. Meer dan de helft van de mogelijk verkozen Kamerleden is tussen de 35 en 49 jaar. Ongeveer een kwart is tussen de 50 en 64 jaar. 14 procent is jonger dan 35 jaar en 2 procent is 65-plus.
Meer dan 90 procent van de potentiële nieuwe parlementariërs is hoger- of academische geschoold. Dat is ook in de zittende Kamer zo. In het nieuwe parlement komt volgens de analyse van het PDC niemand die lager is opgeleid. Van 2 procent van de mogelijke nieuwelingen is het opleidingsniveau niet duidelijk.
Ook qua regionale verdeling verandert er weinig. Bijna 60 procent van de nieuwe Kamerleden woont in Noord- of Zuid-Holland. Ook in de zittende Kamer zijn de meeste parlementariërs afkomstig uit die twee provincies.
In de analyse van het PDC is niet meegenomen hoeveel potentiële Kamerleden met een migratieachtergrond (westers en niet-westers) er na de verkiezingen in het parlement komen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Somberheid overheerste in het land voordat het kabinet-Schoof twee weken geleden viel. In die maanden vond 58 procent dat het niet goed met Nederland ging en gaf slechts 44 procent het kabinet een voldoende, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na eigen onderzoek. De internationale spanningen zijn daarbij een bron van extra zorgen.
1 minuut geledenDEN HAAG (ANP) - Diederik Boomsma van Nieuw Sociaal Contract (NSC) spreekt tegen dat druk uit de partij aanleiding voor hem was om zich terug te trekken als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de nog jonge partij. Verschillende media berichtten woensdag dat hij opgaf na druk van onder anderen Pieter Omtzigt, de grondlegger van NSC.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV), toont op een VVD-avond in Rijswijk begrip voor de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om niet meer met de PVV samen te werken. "Het is als eerste aan de kiezer. Maar het is wel gebleken dat de heer Wilders niet uitblinkt in besturen en het nemen van verantwoordelijkheid."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat zich niet lenen voor "chantage" van milieuclub MOB om nieuwe stikstofrechtszaken tegen te gaan. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma in een debat over stikstof. NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de minister een plan maakt om aan de eisen van MOB te voldoen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat landbouwminister Femke Wiersma instemt met eisen van milieuorganisatie MOB, heeft Kamerlid Harm Holman gezegd in een stikstofdebat. Een van die eisen is dat boeren het aantal dieren in balans moeten brengen met de hoeveelheid grond. NSC trekt daarin samen op met GroenLinks-PvdA.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet steunt mogelijke Europese sancties tegen de extremistische Israëlische bewindslieden Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich. Dat schrijft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag aan de Tweede Kamer.
13 uur geleden