
Ook nieuwe Kamerleden vooral hoogopgeleid, man en uit de Randstad
DEN HAAG (ANP) - De samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer die na 17 maart aantreedt, zal vermoedelijk qua leeftijd en achtergrond nauwelijks verschillen van de zittende Kamer, stelt het Parlementair Documentatie Centrum (PDC). Hoewel zeker 43 van de in totaal 150 Kamerleden waarschijnlijk niet terugkeren na de verkiezingen, verandert het "profiel" van de Kamer met de mogelijke nieuwe leden nauwelijks.
Het PDC maakte een potentiële zetelverdeling op basis van de laatste Peilingwijzer, die verschillende peilingen combineert. Vervolgens werden de biografieën van de mogelijk gekozen Kamerleden bekeken.
Daaruit blijkt onder meer dat de verhouding tussen het aandeel mannen en vrouwen ook in de nieuwe Kamer niet gelijk is verdeeld, al voorspelt het PDC wel een kleine stijging van het percentage vrouwen. Zo'n 62 procent van de potentiële Kamerleden is man, 38 procent vrouw. Op dit moment zitten er 47 vrouwen in het parlement, wat neerkomt op 31 procent.
Niemand die lager is opgeleid
In de huidige Kamer zitten relatief veel mensen van middelbare leeftijd en ook in het nieuwe parlement verandert dat niet. Meer dan de helft van de mogelijk verkozen Kamerleden is tussen de 35 en 49 jaar. Ongeveer een kwart is tussen de 50 en 64 jaar. 14 procent is jonger dan 35 jaar en 2 procent is 65-plus.
Meer dan 90 procent van de potentiële nieuwe parlementariërs is hoger- of academische geschoold. Dat is ook in de zittende Kamer zo. In het nieuwe parlement komt volgens de analyse van het PDC niemand die lager is opgeleid. Van 2 procent van de mogelijke nieuwelingen is het opleidingsniveau niet duidelijk.
Ook qua regionale verdeling verandert er weinig. Bijna 60 procent van de nieuwe Kamerleden woont in Noord- of Zuid-Holland. Ook in de zittende Kamer zijn de meeste parlementariërs afkomstig uit die twee provincies.
In de analyse van het PDC is niet meegenomen hoeveel potentiële Kamerleden met een migratieachtergrond (westers en niet-westers) er na de verkiezingen in het parlement komen.
Meer uit Politiek
HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
4 dagen geleden