Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Nederlandse bedrijven worstelen met slavernijverleden

Ook Nederlandse bedrijven worstelen met slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nederlandse banken en verzekeraars gaan hun slavernijverleden onderzoeken of meer onder de aandacht brengen. Het gaat onder meer om ABN AMRO, InsingerGilissen en ASR. Dat zeggen ze tegen het ANP naar aanleiding van de excuses die een aantal Britse bedrijven hebben gemaakt voor hun slavernijverleden. Onder meer verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen bood excuses aan.

ABN AMRO liet in 2006 onderzoek doen naar een mogelijk slavernijverleden vanwege de aankoop van een Amerikaanse bank. Daaruit bleek onder meer dat er ooit slaven werden geaccepteerd als onderpand voor leningen. Historica Tamira Combrink van de Universiteit Leiden denkt dat het mooi zou zijn als de bank een voorbeeld neemt aan Lloyd's. "Ze weten al van hun geschiedenis, nu die kennis nog omzetten in consequenties." Een woordvoerder van ABN laat nu weten: "Er zijn meer stappen die we kunnen zetten en dat gaan we ook zeker doen. Zo kunnen we opener worden over ons verleden."

Het Nederlandse bankiershuis Insinger & Co, rechtsvoorganger van bank InsingerGilissen, bezat ten tijde van de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 ruim 1500 Afrikaanse slaven. Dat vertelt geschiedkundige Karin Lurvink. Zij deed onderzoek naar de impact van slavernij op banken en verzekeraars in Nederland in de 18e eeuw. Insinger & Co kreeg na de afschaffing van de slavernij een financiële compensatie van de Nederlandse overheid. InsingerGilissen stelt in een reactie nu dat de kwestie intern onder de aandacht gaat komen.

Ook verzekeraars waren betrokken bij de slavenhandel. Nederlandse financiers verzekerden de schepen maar ook de lading tegen slavenopstanden, diefstal door piraten of stormschade. Een voorloper van ASR verzekeringen was zo'n verzekeraar. "ASR heeft als verzekeraar van schepen een rol gehad in de slavernij. Vanaf halverwege de 18e eeuw werden slaven expliciet opgenomen in de verzekeringspolissen", vertelt een ASR-woordvoerder. "ASR bestaat dit jaar 300 jaar. Bij een tentoonstelling ter gelegenheid van het jubileum wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het slavernijverleden," aldus de zegsman.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

7 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

22 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

23 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden