Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Nederlandse bedrijven worstelen met slavernijverleden

Ook Nederlandse bedrijven worstelen met slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nederlandse banken en verzekeraars gaan hun slavernijverleden onderzoeken of meer onder de aandacht brengen. Het gaat onder meer om ABN AMRO, InsingerGilissen en ASR. Dat zeggen ze tegen het ANP naar aanleiding van de excuses die een aantal Britse bedrijven hebben gemaakt voor hun slavernijverleden. Onder meer verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen bood excuses aan.

ABN AMRO liet in 2006 onderzoek doen naar een mogelijk slavernijverleden vanwege de aankoop van een Amerikaanse bank. Daaruit bleek onder meer dat er ooit slaven werden geaccepteerd als onderpand voor leningen. Historica Tamira Combrink van de Universiteit Leiden denkt dat het mooi zou zijn als de bank een voorbeeld neemt aan Lloyd's. "Ze weten al van hun geschiedenis, nu die kennis nog omzetten in consequenties." Een woordvoerder van ABN laat nu weten: "Er zijn meer stappen die we kunnen zetten en dat gaan we ook zeker doen. Zo kunnen we opener worden over ons verleden."

Het Nederlandse bankiershuis Insinger & Co, rechtsvoorganger van bank InsingerGilissen, bezat ten tijde van de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 ruim 1500 Afrikaanse slaven. Dat vertelt geschiedkundige Karin Lurvink. Zij deed onderzoek naar de impact van slavernij op banken en verzekeraars in Nederland in de 18e eeuw. Insinger & Co kreeg na de afschaffing van de slavernij een financiƫle compensatie van de Nederlandse overheid. InsingerGilissen stelt in een reactie nu dat de kwestie intern onder de aandacht gaat komen.

Ook verzekeraars waren betrokken bij de slavenhandel. Nederlandse financiers verzekerden de schepen maar ook de lading tegen slavenopstanden, diefstal door piraten of stormschade. Een voorloper van ASR verzekeringen was zo'n verzekeraar. "ASR heeft als verzekeraar van schepen een rol gehad in de slavernij. Vanaf halverwege de 18e eeuw werden slaven expliciet opgenomen in de verzekeringspolissen", vertelt een ASR-woordvoerder. "ASR bestaat dit jaar 300 jaar. Bij een tentoonstelling ter gelegenheid van het jubileum wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het slavernijverleden," aldus de zegsman.

Meer uit Financieel

Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

38 minuten geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

45 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

1 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

1 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

1 uur geleden
Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

2 uur geleden
Boete van 100 miljoen voor Continental over rol dieselschandaal

HANNOVER (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental heeft een boete gekregen van 100 miljoen euro voor zijn rol bij het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Continental niet genoeg gedaan om te voorkomen dat het bedrijf en werknemers werden betrokken bij de zaak.

2 uur geleden