Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook meerderheid Eerste Kamer lijkt pensioenwet te steunen

Ook meerderheid Eerste Kamer lijkt pensioenwet te steunen

DEN HAAG (ANP) - De pensioenwet, die de basis legt voor een van de grootste sociale herzieningen in de afgelopen decennia, lijkt ook in de Eerste Kamer op genoeg steun te kunnen rekenen. De coalitiepartijen spraken zich al positief uit en ondanks enkele twijfels lijken ook PvdA en GroenLinks, net als in de Tweede Kamer, hun steun uit te spreken voor de wet.

Pensioenminister Carola Schouten deed tijdens het debat dinsdag toezeggingen en beloftes om zorgen van de senatoren weg te nemen. Verschillende partijen, waaronder coalitiepartij CDA, vinden dat de deadline van 2027 te vroeg komt voor pensioenfondsen om over te gaan op het nieuwe stelsel. Aan het begin van het debat zei Schouten al bereid te zijn die datum een jaar op te schuiven.

Bovendien komt er, ook een suggestie van het CDA, een regeringscommissaris die moet toezien op de overstap naar een nieuw stelsel. Deze regeringscommissaris kijkt op bepaalde momenten ook of verder uitstel nodig is.

Zware beroepen

GroenLinks-senator Roel van Gurp was gerustgesteld omdat pensioenminister Carola Schouten "als een pitbull" bovenop het wegwerken van de 'witte vlek' blijft zitten. Hij doelt daarmee op het verminderen van het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt.

PvdA'er Ferd Crone maakte zich aan het begin van het debat onder meer zorgen over de uitzondering voor zware beroepen. Een regeling zorgt er nu voor dat mensen die zwaar werk verrichten eerder met pensioen kunnen, maar die loopt in 2025 af. Die regeling moet worden verlengd of er moet een alternatief komen, benadrukte de sociaaldemocraat. Maar over het algemeen is de nieuwe wet een verbetering ten opzichte van het huidige stelsel, vindt hij. "De oude wet was slecht."

Verschillende senatoren waren hoe dan ook tevreden met de beantwoording van Schouten en de toezeggingen die zij deed. Ook Tiny Kox (SP), een van de felste tegenstanders van de wet, zei dat in het debat "vooruitgang was geboekt".

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

14 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

15 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden