Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook laatste bezetters Sterrebos bij VDL NedCar vrijuit

Ook laatste bezetters Sterrebos bij VDL NedCar vrijuit

MAASTRICHT (ANP) - Ook de laatste vier activisten die nog voor de rechter moesten verschijnen, vanwege hun deelname aan de bezetting van het Sterrebos bij autofabriek VDL NedCar, gaan vrijuit. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een zitting van de politierechter.

Het bos in het Limburgse Born werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van VDL Nedcar te verhinderen.

Een 44-jarige man die werd verdacht van het stelen van een bordje met opschrift 'verboden toegang' (eis 200 euro voorwaardelijk) werd vrijgesproken. Dat gold ook voor een 60-jarige man die zich in verboden gebied bevond en zich niet zou hebben gehouden aan aanwijzingen van een agent. Tegen hem had het Openbaar Ministerie twee maal 150 euro geëist.

Een derde verdachte, een 62-jarige man, kreeg geen straf, hoewel de politierechter bewezen achtte dat hij dreigend met een houten protestbord op een agent afliep. Het OM had tegen deze verdachte een werkstraf geëist van veertig uur voorwaardelijk. Een vierde zaak tegen een 58-jarige actievoerder werd geseponeerd wegen gebrek aan bewijs. Deze verdachte zou volgens het OM met gevaarlijk rijgedrag bewakers van het bos in gevaar hebben gebracht.

Eerder stonden 45 bezetters terecht voor de kantonrechter. Tegen 41 van hen legde een rechter geen straf op, omdat het recht van demonstratie en het recht op vrijheid van meningsuiting volgens haar zwaarder wegen dan het belang van VDL NedCar. Vier andere verdachten kregen eerder van een andere kantonrechter wel geldboetes opgelegd.

Meer uit Binnenland

NS: spitsheffing wordt maximaal 2,50 euro in ochtend

DEN HAAG (ANP) - De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

1 uur geleden
CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

1 uur geleden
Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

3 uur geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

5 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

5 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

9 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

13 uur geleden