Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

Coronavaccins zijn beschikbaar voor alle Nederlanders vanaf 60 jaar. Ook volwassenen en kinderen die om medische redenen hogere risico's lopen en zorgmedewerkers mogen zich laten vaccineren. "In individuele gevallen is er maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid", voegt het RIVM eraan toe. Onder de doelgroep vallen ook alle volwassenen die jaarlijks worden uitgenodigd voor een griepprik.

Het vaccin dat mensen kunnen krijgen is gemaakt door Pfizer/BioNTech en specifiek aangepast op de vrij recente omikronvariant JN.1. Die veroorzaakte eerder dit jaar de meeste coronabesmettingen. Doordat het virus voortdurend verandert, zijn intussen alweer andere subvarianten in opkomst. Om op de veranderlijkheid van het virus in te spelen, passen vaccinmakers hun vaccins ook steeds een beetje aan.

Meting aantal besmettingen

Mensen van 60 jaar en ouder krijgen vanaf eind augustus een uitnodiging voor de vaccinatie. Mensen uit andere groepen die in aanmerking komen, kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD. De gezondheidsdiensten gaan net als tijdens eerdere rondes de meeste vaccins wegprikken. Bewoners van zorginstellingen kunnen hun vaccinatie in de instelling zelf krijgen. Mensen die om gezondheidsredenen niet zelf in staat zijn om naar een vaccinatielocatie te gaan, kunnen de GGD verzoeken de prik bij hen thuis te geven.

Het coronavirus wordt de afgelopen tijd meer gemeten in rioolwater. In de afgelopen week steeg de concentratie virusdeeltjes in de monsters die het RIVM analyseerde ongeveer 20 procent. Huisartsen zien ook een "licht stijgende trend" van het aantal coronapatiënten, laat gezondheidsinstituut Nivel weten. Vergeleken met vorig najaar zijn de aantallen echter laag. Het RIVM ziet ook "geen reden tot zorg".

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

9 uur geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

1 dag geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

1 dag geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

1 dag geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

1 dag geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

2 dagen geleden
Vooral vrouwen hebben psychische problemen na hartstilstand

AMSTERDAM (ANP) - Vooral vrouwen krijgen na het overleven van een hartstilstand angsten en depressies, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Elk jaar worden in Europa ongeveer 350.000 mensen getroffen door een hartstilstand.

3 dagen geleden