Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook India wil inzetten op bouw van meer kerncentrales

Ook India wil inzetten op bouw van meer kerncentrales

NEW DELHI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase staatselektriciteitsbedrijf NTPC heeft plannen om veel nieuwe kerncentrales te bouwen om zo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van het land te helpen verlagen. India is de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld en wil in 2070 klimaatneutraal zijn. Het grootste deel van de stroom in het land wordt nu nog opgewekt door steenkolencentrales.

De grootste elektriciteitsproducent van India wil daarvoor veel nieuwe kernreactoren gaan bouwen. Het zou gaan om 20 tot 30 gigawatt aan nucleaire capaciteit die tegen 2040 bijgebouwd moet worden. India heeft momenteel 22 reactoren die goed zijn voor een capaciteit van 6,8 gigawatt. De gehele productiecapaciteit van het staatsbedrijf bedraagt 70 gigawatt, waarvan meer dan 80 procent wordt opgewekt door kolencentrales.

NTPC zou vooral kijken naar zogeheten Small Modular Reactors (SMR's). Dat zijn veel kleinere reactoren waardoor ze sneller en goedkoper gebouwd kunnen worden. Overigens staat de ontwikkeling van dat soort kleine reactoren nog in de kinderschoenen. Er wordt daarom ook gekeken naar grotere centrales in samenwerking met het Indiase staatsconcern voor kernenergie Nuclear Power Corporation of India, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van de nucleaire industrie in het land met bijna 1,4 miljard inwoners.

Helft productiecapaciteit

NTPC wil dat in 2032 ongeveer de helft van zijn productiecapaciteit uit fossiele brandstoffen komt. Behalve op nucleaire centrales zet het concern ook in op meer energie uit zon en wind en waterkracht. De Indiase overheid bouwt ondertussen wel meer steenkolencentrales om zo te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar stroom.

Er is wereldwijd meer interesse in de bouw van nieuwe kerncentrales vanwege de hoge energieprijzen en de zorgen over de energievoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zo willen onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, China, Frankrijk en Zuid-Korea nieuwe kernreactoren en centrales bouwen.

Meer uit Financieel

Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

44 minuten geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

46 minuten geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

5 uur geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

9 uur geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

11 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

12 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

14 uur geleden