Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in week voor kerst 's avonds verbod op verkoop alcohol

Ook in week voor kerst 's avonds verbod op verkoop alcohol

LEIDSCHENDAM (ANP) - De supermarkten mogen ook in de dagen voor Kerstmis geen alcohol verkopen in de avonduren. Daar hadden ze wel om gevraagd, tot aan premier Rutte aan toe, laat branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) desgevraagd weten.

De branche denkt dat er door dat verbod juist meer druk komt op de andere uren dat supermarkten open zijn. "Ook het ouderenuurtje zorgt al voor wat meer drukte in andere uren." Supermarkten kondigden eerder aan in de dagen voor kerst langer open te willen blijven, in sommige gevallen tot middernacht. De toestemming daarvoor moet bij de gemeentes vandaan komen en die staan daar doorgaans welwillend tegenover, laat CBL weten.

Tijdens de lockdown is het ook nog altijd mogelijk voor consumenten om bij groothandels als Makro, Hanos en Sligro hun boodschappen te doen. "Zolang de horeca gesloten is, hebben we die extra ruimte gewoon nodig om de druk op de supermarkten te verlichten."

Non-food verkopen

Supermarkten mogen overigens ook gedeeltelijk non-food verkopen, blijkt uit een lijst van de overheid. Minimaal 70 procent van een winkel moet gericht zijn op essentiële producten zoals voeding, drogisterij-artikelen en diervoeding. Als minimaal 30 procent van de omzet van de omzet van een winkel uit die groepen essentiële producten komt, dan mag dat deel van de winkel openblijven. Zo mag bijvoorbeeld de HEMA wel voedsel en baby-artikelen verkopen, maar geen kleding, huishoudartikelen en make-up.

Branchevereniging voor de non-food winkelsector INretail is blij met de duidelijkheid. "Het liefst zien we alle winkels natuurlijk open, maar we denken dat voor nu een balans is gevonden in duidelijkheid en wat fair is naar winkels die vanwege de lockdown gesloten moeten blijven."

Meer uit Financieel

Chipmaker AMD bij dalers op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - Advanced Micro Devices (AMD) behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse chipfabrikant zou volgens persbureau Bloomberg een AI-chip niet in China mogen verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was al minder krachtig gemaakt dan de AI-chips die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd. Het aandeel zakte 2,6 procent.

13 minuten geleden
Russische inkomsten olie en gas in februari 80 procent gestegen

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische inkomsten uit olie en gas zijn de afgelopen maand met 80 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de westerse sancties verdiende de Russische staat vorige maand in totaal 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie, vooral dankzij de hogere prijzen voor ruwe olie.

59 minuten geleden
Google maakt diensten van concurrentie beter zichtbaar in zoekmachine

BRUSSEL (ANP/RTR) - Google, de zoekmachine van Alphabet, komt met veranderingen van zoekresultaten voor gebruikers waardoor ze sneller de diensten van concurrenten, zoals vergelijkingssites voor hotels of vluchten, zien. Ook komen er nieuwe tools uit voor ontwikkelaars die hun producten op de platformen van concurrenten aanbieden. De veranderingen komen kort voordat strengere regelgeving vanuit Brussel van kracht wordt.

1 uur geleden
Felyx komt in handen van Spaans deelscooterbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx komt in handen van de Spaanse branchegenoot Cooltra. Door de krachtenbundeling ontstaat volgens de partijen de grootste aanbieder van elektrische deelscooters in Europa. Felyx blijft wel onder de eigen naam actief in steden waar de scooters van het bedrijf nu al rondrijden.

1 uur geleden
Lufthansa annuleert vluchten van en naar Schiphol om staking

SCHIPHOL (ANP) - Lufthansa schrapt de komende dagen een twintigtal vluchten van en naar Schiphol omdat het grondpersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij gaat staken. Op woensdagavond leggen de medewerkers zestig uur lang het werk neer, tot zaterdagochtend. Op al die dagen worden vluchten geschrapt, is te zien op de website van Schiphol. Het betreft vluchten van en naar de Duitse steden München en Frankfurt.

2 uur geleden
Batterijproducent LeydenJar bouwt fabriek in Eindhoven

LEIDEN (ANP) - Batterijproducent LeydenJar gaat zijn productie fors opvoeren. Het Leidse bedrijf, dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee batterijen veel langer meegaan, gaat in Eindhoven een fabriek bouwen die binnen enkele jaren plaats moet bieden aan honderden werknemers.

2 uur geleden
Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - Een links-extremistische actiegroep eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting bij een elektriciteitsmast en de stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn. De claim komt van de Vulkangruppe, oftewel Vulkaangroep. Volgens de actiegroep was het een daad van protest tegen de autofabrikant.

2 uur geleden