Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in oktober veel minder nieuwe auto's Europese wegen op

Ook in oktober veel minder nieuwe auto's Europese wegen op

BRUSSEL (ANP) - In oktober zijn opnieuw veel minder nieuwe personenauto's op kenteken gezet in Europa dan een jaar eerder. Dat gebeurt al voor de vierde maand op rij, meldt autobranchevereniging ACEA, die het wereldwijde chiptekort als een van de oorzaken aanwijst. Over de eerste tien maanden van dit jaar liggen de registraties nog wel licht boven die van vorig jaar.

In totaal werden er vorige maand 665.001 nieuwe auto's verkocht in de Europese Unie. Dat is het laagste aantal sinds ACEA begon met het bijhouden van de cijfers. Ten opzichte van een jaar eerder werden er ruim 30 procent minder auto's op kenteken gezet. De grote markten Italië, Duitsland en Frankrijk trokken het gemiddelde naar beneden. In Nederland werden 23,7 procent minder auto's verkocht.

Over de eerste tien maanden van het jaar gemeten gaan de zaken in 2021 nog wel beter dan in coronajaar 2020. Eerder in het jaar was er namelijk sprake van inhaalverkopen nadat de autoverkopen in 2020 ver waren weggezakt. Tot en met oktober liggen de personenautoverkopen in de EU 2,2 procent voor op die van vorig jaar.

Duitsland

Hier is Duitsland van de grote automarkten duidelijk een uitschieter naar beneden. In het land van VW, BMW en Mercedes-Benz werden ruim 5 procent minder auto's verkocht dan in de eerste tien maanden van 2020. Ook in Nederland verkochten auto's vorig jaar beter dan dit jaar.

In oktober was Stellantis het grootste autobedrijf in de EU met een marktaandeel van 22,2 procent. Daarmee haalde het concern achter onder meer Peugeot, Fiat en Citroën de Volkswagen Groep in. Vooral van het automerk Volkswagen werden aanzienlijk minder auto's verkocht. Over de eerste tien maanden van dit jaar is Volkswagen Groep, het moederbedrijf van behalve VW ook onder meer Skoda, Seat en Audi, nog wel het grootst.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

7 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden