Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in hoger beroep moet Deliveroo zich aan cao houden

Ook in hoger beroep moet Deliveroo zich aan cao houden

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Deliveroo heeft voor het gerechtshof van Amsterdam opnieuw een nederlaag geleden. Ook in hoger beroep besliste de rechter dat het bedrijf zijn bezorgers volgens de cao beroepsgoederenvervoer moet betalen. Eerder oordeelde het hof al dat de maaltijdbezorgers werknemers zijn en geen zzp'ers, zoals Deliveroo beweert.

Bezorgers hebben door de uitspraak recht op een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld, zegt vakbondFNV in een reactie. Daarnaast moeten ze loon doorbetaald krijgen tijdens wachttijd. De bond sleepte Deliveroo voor de rechter om de cao-kwestie en kreeg in 2019 al gelijk van een lagere rechtbank. De rechtbank oordeelde bovendien dat Deliveroo de cao met terugwerkende kracht moest toepassen.

Deliveroo verweerde zich tegen dat oordeel door te benadrukken dat het bedrijf voornamelijk actief is met het exploiteren van een digitaal platform. Het vervoeren van maaltijden zou slechts bijzaak zijn. Maar het hof vond dat argument niet overtuigend, omdat Deliveroo een aanzienlijk deel van zijn omzet met het vervoeren van maaltijden genereert. De rechter verwierp ook het argument dat alleen gemotoriseerd vervoer onder de cao beroepsgoederenvervoer zou moeten vallen, en bezorging per fiets niet.

Schijnzelfstandigheid

FNV heeft rechtszaken lopen tegen meerdere bedrijven uit de zogeheten platformeconomie, waarbij werkenden vaak als zzp'ers klussen verrichten via internetbedrijven. De vakbond vindt dat er vaak sprake is van schijnzelfstandigheid van verkapte werknemers, die zo goedkoop kunnen worden ingezet.

De uitspraak in het hoger beroep ziet FNV als belangrijke winst. "‘Deze uitspraak is wederom goed nieuws voor de maaltijdbezorgers", zegt vakbondsbestuurder voor transport en logistiek Willem Dijkhuizen. " Doordat ze nu onder deze cao vallen, worden hun arbeidsvoorwaarden in een keer goed geregeld en hebben ze zekerheid over hun inkomen."

Deliveroo vindt het nog altijd "niet gepast" om de cao voor beroepsgoederenvervoer toe te passen. De afspraken voor de transportsector zouden namelijk moeilijk toe te passen zijn voor het werk van een maaltijdbezorger, die op aanvraag ritjes maakt en volgens Deliveroo van flexibiliteit houdt. Het bedrijf bestudeert de uitspraak en overweegt in cassatie te gaan, laat een woordvoerder weten.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

16 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

20 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden