Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in hoger beroep 20 jaar cel voor moord op echtgenoot

Ook in hoger beroep 20 jaar cel voor moord op echtgenoot

LEEUWARDEN (ANP) - Jessica B. (36) uit Kollumerzwaag is door het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel voor het medeplegen van de moord op haar echtgenoot Tjeerd van Seggeren. Die straf was ook geëist door het Openbaar Ministerie.

Vorig jaar kwam de rechtbank tot hetzelfde vonnis. Maar de rechter oordeelde toen dat alleen B. verantwoordelijk was voor de dood.

Het lichaam van Van Seggeren (37) werd met zwaar hoofdletsel aangetroffen op de ochtend van zondag 9 juli 2017 in een weiland bij Zwaagwesteinde. Hij had zaterdagavond in het Friese dorp een muziekfeest bezocht.

Een moordwapen is nooit gevonden. Het hof is ervan overtuigd dat B. een sturende en regisserende rol heeft gehad bij de moord. Het hof baseert zich onder meer op telecomgegevens. Daarbij zou B. haar mobiel vlak voor de moord hebben uitgezet. Ook zouden verfdeeltjes op de schedel van Van Seggeren en in de auto van B. van het wapen kunnen zijn.

B. heeft altijd ontkend. Ze stelt dat ze haar man met de auto wilde ophalen bij het weiland, maar hem nooit heeft gezien en is teruggereden. Volgens het hof zijn de verklaringen van B. ongeloofwaardig en niet consistent.

Oom speelde mogelijk rol

Het hof vermoedt dat B. hulp kreeg. Van Seggeren was een stuk groter. Een Duitse oom van B. heeft mogelijk een rol gespeeld. Een getuige had die avond twee personen in donkere kleding bij het weiland gezien, een man en een vrouw. Het signalement past volgens het hof bij de oom.

De oom werd niet vervolgd door het OM. Hij is in maart overleden. De advocaat van B. ontving in april een brief die zou zijn opgesteld door de oom. De schrijver zegt dat hij Van Seggeren heeft vermoord. Volgens de weduwe van de oom is de brief vals. B. zou volgens haar "elke strohalm" aangrijpen. Ze noemt de brief "avontuurlijk, smakeloos en immoreel." Ook de Duitse moeder van B. was enige tijd verdachte.

Het echtpaar met drie kinderen had relatieproblemen. Er was sprake van huiselijk geweld. Het hof sluit niet uit dat er een financieel motief was. Van Seggeren had een levensverzekering van 600.000 euro afgesloten. B. is volgens gedragskundigen volledig toerekeningsvatbaar.

B. reageerde geëmotioneerd bij de uitspraak van het hof. Ze gaat vrijwel zeker in cassatie, aldus haar advocaat.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

7 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

10 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

12 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

12 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

12 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

12 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

14 uur geleden