Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in eerste helft 2021 fors minder voertuigen gestolen

Ook in eerste helft 2021 fors minder voertuigen gestolen

VEENDAM (ANP) - De in 2020 ingezette daling van autodiefstallen heeft zich in het eerste halfjaar van 2021 stevig doorgezet. Dat meldt het Landelijk Informatie- en intelligencecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 2578 personenauto’s gestolen, een daling van ruim 21 procent ten opzichte van 2020. De diefstal van lichte bedrijfswagens is zelfs verminderd met ruim 41 procent.

Volgens een woordvoerder van het LIV komt de daling door een samenloop van omstandigheden, waarbij de coronapandemie momenteel een grote rol speelt. "Omdat er minder ongelukken zijn doordat het minder druk is op de weg, vermindert de vraag naar onderdelen die malafide schadeherstellers gebruiken", zo vertelt hij. Ook waren er vanwege de virusuitbraak in sommige landen intensievere grenscontroles, waardoor de kans gecontroleerd te worden groter werd, geeft hij aan. Maar mogelijk zijn er ook andere redenen, denkt de zegsman. Zo stijgt de private leasemarkt enorm, wat weer gevolgen kan hebben voor de vraag naar onderdelen. Mogelijk zijn ook autodieven ander werk gaan zoeken, wegens het gebrek aan vraag. "Het is een complex verhaal. Niet simpel te duiden."

Na de pandemie

Of de diefstallen weer gaan toenemen, mocht de pandemie voorbij zijn, is dan ook lastig aan te geven. "We verwachtten dat we de versoepelingen van de laatste twee maanden terug zouden zien in een toename van de diefstallen, maar dat was eigenlijk niet het geval. Het aantal nam slechts iets toe."

Volkswagen blijft met 445 gestolen personenauto’s het meest gestolen automerk. Toyota en Renault volgen op afstand met respectievelijk 229 en 203. Peugeot is een nieuwkomer in de top 5 met 176 diefstallen.

SUV

De diefstallen van nagenoeg alle voertuigcategorieën laten volgens het samenwerkingsverband van politie, RDW en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit sinds het begin van 2020 een daling zien. Toch zijn er personenauto’s die een toename in diefstallen tonen: bij Nissan en Mazda zijn de diefstallen gestegen met 227 en 143 procent. De Nissan Qashqai en de Mazda CX-5 zijn grotendeels debet hieraan, met respectievelijk 56 en 68 stuks.

Globaal lijken SUV’s meer in trek te raken bij het dievengilde, aldus het centrum. Bij merken zoals Renault, Audi, Peugeot en Opel nemen de aantallen gestolen SUV’s toe, wat volgens het LIV overigens in lijn lijkt te zijn met het marktaandeel van deze modellen.

Meer uit Binnenland

KOZP: pieten steeds minder geschminkt met sinterklaasvieringen

DEN HAAG (ANP) - Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Dat concludeert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Bij intochten valt volgens de groep nog de meeste vooruitgang te boeken.

13 minuten geleden
Opvang voor asielzoekers in Breda fors uitgebreid

BREDA (ANP) - Een noodopvang voor asielzoekers in Breda wordt uitgebreid van 150 naar 500 plekken. De evenementenlocatie Breepark is bovendien langer beschikbaar. De opvang zou eind dit jaar sluiten, maar dat is verlengd tot half maart.

27 minuten geleden
Adviesbureau KPMG onderzoekt gedrag Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Het adviesbureau KPMG gaat het onderzoek uitvoeren naar het gedrag van de Gelderse commissaris van de Koning John Berends. Dat onderzoek start op 12 december, laat de provincie weten.

51 minuten geleden
Noodopvang asielzoekers Ter Apel in studentencomplex Groningen

GRONINGEN (ANP) - De crisisopvang voor asielzoekers in Groningen komt in studentenhuisvestingscomplex The Village aan de Peizerweg. De opvang gaat donderdag open en moet onderdak bieden aan tachtig tot honderd asielzoekers uit onder andere Syrië, Eritrea, Somalië, Iran, Irak en Jemen. Naar verwachting blijven de asielzoekers zo'n drie maanden in de opvang in afwachting van plaatsing in een regulier asielzoekerscentrum.

1 uur geleden
Advocaat: tweede man in zaak-Gino onterecht als verdachte gezien

MAASTRICHT (ANP) - Youri F., de man die in juni van dit jaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het wegmaken van het lichaam van de Limburgse Gino (9), is onterecht als verdachte aangemerkt. Zijn advocaat bevestigt berichtgeving hierover van RTL Boulevard. Dinsdag is de zogeheten sepotbeslissing van het Openbaar Ministerie binnengekomen, meldt ze.

1 uur geleden
Rederij en watertaxi nemen aanbevelingen Onderzoeksraad ter harte

DEN HAAG (ANP) - Rederij Doeksen en Watertaxi De Bazuin zeggen het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar aanleiding van het dodelijke ongeluk tussen twee schepen in oktober vorig jaar "ter harte" te nemen. Bij de aanvaring tussen de snelboot Tiger van Doeksen en watertaxi De Stormloper kwamen drie mannen en een jongen van 12 om het leven. Het lichaam van de jongen werd nooit gevonden.

2 uur geleden
Ontvoerde Haagse man gevonden in België, ontsnapt uit woning

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds 26 november was vermist, is woensdag in België ontsnapt uit een woning aan zijn ontvoerders. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

2 uur geleden