Ook in Amsterdam moet bed-bad-brood blijven bestaan
AMSTERDAM (ANP) - Ook in Amsterdam moet de bed-bad-broodregeling die vreemdelingen opvangt, blijven bestaan. Dat heeft de voorzieningenrechter dinsdag gezegd, "omdat er geen toezegging kan worden gedaan dat alle vreemdelingen na 1 januari weer voor opvang in aanmerking komen".
De rechter heeft nog geen formele beslissing genomen, maar dit wel aan de partijen in de rechtbank aangegeven, meldt de rechtbank in een bericht op X.
Het kabinet heeft besloten vanaf januari geen geld meer te geven aan de gemeenten voor de regeling, die officieel de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) heet. De opvang wordt sinds 2019 verzorgd in vijf gemeenten: Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven. Zij vrezen dat bij sluiting mensen op straat terechtkomen.
Verplichting voor het Rijk
Eerder oordeelden rechters in Rotterdam en Utrecht ook al dat de opvang van afgewezen asielzoekers open moet blijven in die steden. Eindhoven betaalt de regeling voorlopig zelf, meldde de gemeente eerder. Later onderneemt advocaat Pim Fischer stappen in Groningen.
De minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, vindt dat de LVV geen verplichting voor het Rijk is. Ze stelt dat de vreemdelingen in een vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel terechtkunnen.
'Duidelijke boodschap'
De Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink vindt dat de uitspraak van de rechter "wederom een duidelijke boodschap voor minister Faber" is. "Ik ben blij met de uitspraak omdat het aansluit bij de grote zorgen die we als gemeente eerder hebben geuit bij de beslissing van het Rijk om de LVV af te schaffen. Het is verontrustend dat humane opvang van mensen opnieuw via de rechter moet worden afgedwongen. We gaan ervan uit dat het Rijk vanaf 1 januari gewoon bijdraagt aan de financiering van de LVV."
Groot Wassink vindt dat de regeling sinds 2019 een goede oplossing is gebleken voor "een uitzichtloze situatie van mensen en de onrust die hierdoor ontstond in grote steden. De ongedocumenteerden die worden opgevangen in de LVV kúnnen vaak niet terug naar het land van herkomst en meer dan de helft van de mensen heeft alsnog recht op rechtmatig verblijf in Nederland".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Pesten, intimideren of bedreigen: 6 procent van de mensen van 16 jaar en ouder zei vorig jaar tegen het CBS dat ze recent te maken hadden gehad met psychisch geweld door naasten. Vrouwen werden iets vaker slachtoffer dan mannen: 7 versus 5 procent. Ook onder lhbtiqa+-personen werd psychisch geweld relatief vaak gemeld.
3 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft in een brief aan de Hebrew University in Jeruzalem het standpunt van een van haar instituten verdedigd dat regels heeft opgesteld voor het werken met Israëlische organisaties. In de brief van december schrijft KNAW-president Marileen Dogterom dat ze "ten stelligste" de bewering verwerpt dat er sprake is van discriminerend beleid.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vorig jaar traden 225 wethouders terug als gevolg van politieke vertrouwensbreuken, om persoonlijke of om gezondheidsredenen. Sinds het begin van het jaarlijkse wethoudersonderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur in 2002 was dat aantal niet zo hoog.
22 minuten geledenDE BILT (ANP) - In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.
50 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Voor het eerst én voorlopig voor het laatst zitten woensdag twee Nederlanders aan het hoofd van de tafel met de legerchefs van de NAVO-landen. De leiding van het overleg met NAVO-topman Mark Rutte is in handen van diens vertrekkende militaire rechterhand, de Nederlandse admiraal Rob Bauer.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De zaakgelastigde van Venezuela wordt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontboden. Minister Caspar Veldkamp wil opheldering over het besluit van het Zuid-Amerikaanse land om het aantal Nederlandse diplomaten daar te beperken tot drie.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De woning van een Rotterdamse ambtenaar is de afgelopen maanden vijf keer het doelwit geweest van explosies. Dat schrijft burgemeester Carola Schouten dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. De woning aan de Meidoornstraat in het Oude Noorden is sinds 2 januari op last van de burgemeester gesloten.
11 uur geleden