
Ook Hoge Raad vindt schoonmaken via app Helpling uitzendwerk
DEN HAAG (ANP) - Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, waren feitelijk uitzendkrachten. Dat oordeelt de Hoge Raad in een langlopende zaak over de positie van schoonmakers in de platformeconomie.
Helpling omschreef zichzelf als digitaal prikbord voor klusjes, maar vakbond FNV beschouwde het bedrijf als werkgever die schoonmakers dus bescherming moest bieden bij bijvoorbeeld ziekte. In 2021 concludeerde het gerechtshof in Amsterdam dat schoonmakers die via Helpling werkten uitzendkrachten waren. De hoogste rechter bekrachtigt die uitspraak nu.
FNV is blij. Hoewel Helpling failliet is, hebben veel mensen er volgens vakbondsbestuurder Renate Bos nog wat aan. "De schoonmakers die via Helpling werkten, of via een ander platform werken, hebben hierbij met terugwerkende kracht recht op pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere werknemersrechten", zegt ze.
Claimen
Volgens Bos kunnen schoonmakers bij de curator van Helpling claimen dat de cao voor uitzendwerk wordt nageleefd. FNV ziet de uitspraak ook als opsteker in de strijd tegen digitale platforms die onder loonbelasting en sociale premies willen uitkomen.
Toch gaat de Hoge Raad minder ver dan het advies van de advocaat-generaal. Die vond dat schoonmakers op Helpling niet alleen uitzendkrachten waren, maar volwaardige werknemers van de app. Particulieren die een schoonmaker inschakelen kunnen volgens de adviseur van de Hoge Raad namelijk geen 'inleners' zijn, zoals bedrijven die uitzendkrachten inhuren worden genoemd. De Hoge Raad stelt dat particulieren wel degelijk inleners kunnen zijn.
Meer uit Financieel
OAKLAND (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk kan verder procederen tegen OpenAI. De rijkste persoon ter wereld voert al langer via de rechter strijd met de ChatGPT-maker. Hij beweert dat het concern zijn belofte heeft gebroken door als non-profitorganisatie plannen te maken om een winstgevende onderneming te worden.
40 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De lancering van GTA VI, het spel waar veel gamers al jarenlang naar uitkijken, is uitgesteld tot 26 mei 2026. Dat heeft uitgever Rockstar Games vrijdag bekendgemaakt op zijn website. Oorspronkelijk had het spel in de herfst van dit jaar moeten uitkomen, maar gamers moeten nu dus nog ruim een jaar wachten.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Een arbitragecommissie heeft de Europese Unie deels gelijk gegeven in een geschil met het Verenigd Koninkrijk over het Britse visverbod op zandspiering. Het verbod in de Engelse wateren van de Noordzee en in Schotse wateren gaat volgens de EU in tegen het handelsakkoord dat is opgesteld met het VK. Het Permanent Hof van Arbitrage noemt het verbod in de Engelse wateren inderdaad "niet evenredig".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgeversvereniging AWVN wil dat ook werknemers die geen lid zijn van een vakbond kunnen meepraten over hun cao. Zo moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mee te doen aan zo'n collectieve arbeidsovereenkomst. Met name bedrijven in relatief nieuwe sectoren als fintech en ICT zien dit vaak niet zitten, waardoor werknemers relatief gezien minder vaak een cao hebben en het stelsel onder druk is komen te staan.
2 uur geledenDUBLIN (ANP) - TikTok krijgt een privacyboete van de Europese Unie van 530 miljoen euro voor het versturen van persoonlijke gegevens naar China. Volgens de Europese regels mogen techbedrijven dit soort informatie alleen naar landen buiten de Europese Economische Ruimte sturen waar de privacybescherming even goed is geregeld als binnen het landenblok. Dit was volgens de Ierse toezichthouder Data Protection Commission (DPC) niet het geval in China.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in april blijven hangen op 2,2 procent. Dat meldt Eurostat op basis van een snelle raming. Het Europese statistiekbureau ziet vooral dat de prijzen in de dienstensector sterk zijn gestegen in april. Ook voeding, alcohol en tabak werden duurder. Energie werd juist goedkoper.
3 uur geledenBUNNIK (ANP) - Tesla heeft in april 382 auto's verkocht in Nederland, komt naar voren uit de meest recente cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC. Dat is bijna driekwart minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen 1457 Tesla's op kenteken werden gezet. De verkopen van de Amerikaanse autofabrikant dalen al een tijd, ook buiten Nederland.
4 uur geleden