Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook hof wijst eisen Viruswaarheid tegen coronavaccinatie af

Ook hof wijst eisen Viruswaarheid tegen coronavaccinatie af

DEN HAAG (ANP) - Stichting Viruswaarheid heeft opnieuw een rechtszaak verloren tegen het coronabeleid van de overheid. Het gerechtshof in Den Haag heeft de actiegroep van Willem Engel niet-ontvankelijk verklaard in een kort geding dat was gericht tegen coronavaccinatie. Volgens het hof hebben Viruswaarheid en de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP), die mede-eiser was, niet duidelijk gemaakt voor welke belangen ze precies opkomen.

De eisers wilden dat de vaccinatiecampagne zou stoppen. Ze eisten daarnaast intrekking of herziening van adviezen die de Gezondheidsraad over coronavaccinatie heeft gegeven. Die eisen zijn allemaal afgewezen. Het hof vindt dat Viruswaarheid en de NVKP ook niet voldoen aan de wettelijke eisen om te worden beschouwd als ideële belangenorganisatie.

In een kort geding is bovendien geen plaats voor nader onderzoek en nadere bewijsvoering, oordeelden de rechters. Ze wijzen erop dat de adviezen van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd op "een groot aantal peer reviewed publicaties uit wetenschappelijke tijdschriften en andere epidemiologische en wetenschappelijke bronnen". Om aan te tonen dat het advies dat daaruit kwam onrechtmatig zou zijn, zoals de eisers stellen, zou aangetoond moeten worden dat de raad de verkeerde conclusies heeft getrokken uit het onderzoeksmateriaal.

De rechtbank had in eerste aanleg alle eisen ook al afgewezen. Viruswaarheid voerde de afgelopen twee jaar al veel procedures tegen de overheid, waarvan zij de meeste verloor. In een zaak tegen de avondklok kreeg de stichting in eerste instantie gelijk, maar die uitspraak werd in een snel georganiseerd hoger beroep tenietgedaan door een hogere rechter.

Meer uit Binnenland

Meer loon voor medewerkers hbo

UTRECHT (ANP) - Werkenden in het hoger beroepsonderwijs (hbo) krijgen de komende tijd op verschillende tijdstippen meer loon. Per 1 juli gaat het salaris met 3 procent omhoog en op 1 januari nog eens met 4 procent. In oktober komt er nog eens twee keer een los bedrag van 485 euro bij, aan het begin en aan het eind van de maand.

14 minuten geleden
Oproep organisaties: geen Bosma bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Verscheidene organisaties en personen vragen de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee om niet Kamervoorzitter Martin Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Volgens de organisaties "onteert" Bosma de plechtigheid, gezien zijn uitspraken uit het verleden.

45 minuten geleden
Veel regen verwacht dinsdag, wateroverlast mogelijk in zuidoosten

HOUTEN (ANP) - Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

46 minuten geleden
Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

2 uur geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

3 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

4 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

5 uur geleden