Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Groningse Staten stemmen in met subsidie vliegveld Eelde

Ook Groningse Staten stemmen in met subsidie vliegveld Eelde

GRONINGEN (ANP) - Groningen Airport Eelde kan de komende tien jaar rekenen op maximaal bijna 46 miljoen euro steun van Groningen en Drenthe. In navolging van Provinciale Staten van Drenthe hebben ook hun collega's in Groningen goedkeuring verleend aan de subsidie.

Van de veertig aanwezige Statenleden stemden er 29 voor. De fracties van de SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Volt en D66 stemden tegen. Meerdere voorstanders wezen op het belang dat de luchthaven heeft voor medische vluchten, de traumaheli en het opleiden van piloten.

De twee provincies hebben beide 30 procent van de aandelen van het vliegveld in het Noord-Drentse Tynaarlo. Om de toekomst veilig te stellen, hebben ze recentelijk beide 23 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor de komende tien jaar. Met de 46 miljoen worden de zogeheten niet-economische diensten van algemeen belang (NEDAB) bekostigd, zoals de beveiliging en de brandweer.

Vanaf 2025 kostendekkend

"Wij zijn natuurlijk erg blij", reageerde vliegvelddirecteur Meiltje de Groot in de Groningse Statenzaal. Zij woonde 's ochtends ook de stemming in Drenthe bij.

Het vliegveld wordt in beide provincies gezien als belangrijk voor het vestigingsklimaat. Groningen Airport Eelde verwacht vanaf 2025 kostendekkend te kunnen opereren met de bijdrage van de provincies. Het vliegveld denkt te kunnen groeien naar 350.000 passagiers per jaar. Dit jaar zijn het er naar schatting 140.000.

Protesten XR

Actievoerders van Extinction Rebellion protesteerden bij de provinciehuizen in Assen en Groningen in de hoop de Statenleden over te halen om tegen te stemmen. Zij pleitten voor meer openbaar vervoer in plaats van meer klimaataantastend vliegverkeer.

Groningen Airport Eelde wil gaan samenwerken met Schiphol. Komend voorjaar moet een voorstel daartoe op tafel liggen. Mogelijk neemt de Schiphol Group een minderheidsbelang in het vliegveld. Het is al (deels) eigenaar van de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Lelystad.

Aandelen

De gemeente Tynaarlo bezit 14 procent van de aandelen in Groningen Airport Eelde. Het wil daar afstand van doen op voorwaarde dat de stichting FB Oranjewoud, die 26 procent in handen heeft, dat ook doet.

Meer uit Politiek

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

5 dagen geleden