Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook gevangenbewaarder sneller getest op coronavirus

Ook gevangenbewaarder sneller getest op coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Ook gevangenbewaarders kunnen zich sneller laten testen op het coronavirus. Gevangenispersoneel dat in aanraking is geweest met een coronapatiënt en klachten heeft die aan het virus doen denken, komt voortaan in aanmerking.

In Nederland werden tot voor kort betrekkelijk weinig coronatests uitgevoerd, maar dat is sinds vorige week veranderd. Sindsdien kunnen artsen ook zorgpersoneel testen dat niet in een ziekenhuis werkt. Met ingang van deze week geldt dat ook voor mensen in het gevangeniswezen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Gedetineerden en bewaarders houden hun hart vast nu het virus ook in gevangenissen en klinieken de kop opsteekt. Een uitbraak is daar moeilijk te bestrijden. Dat gedetineerden niet op verlof mogen of bezoek mogen ontvangen en ook wat van hun bewegingsvrijheid hebben moeten inleveren, valt hier en daar ook slecht. In Lelystad kwam afgelopen weekend een aantal gevangenen in verzet.

Schaarse testcapaciteit

Een van de redenen voor Nederland om relatief weinig te testen was de schaarse testcapaciteit. Sinds een paar weken zijn er volgens het kabinet flink wat laboratoria bijgekomen en is ook het voortdurend dreigende tekort aan materialen minder nijpend.

Bij drie gedetineerden is het virus vastgesteld, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in actualiteitenprogramma EenVandaag. Ook vijf tbs'ers hebben het opgelopen.

Meer uit Binnenland

Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".

47 minuten geleden
Politie: vorig jaar iets minder politiegeweld, maar nog te veel

DEN HAAG (ANP) - Hoewel vorig jaar iets minder politiegeweld plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie. Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

2 uur geleden
Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

6 uur geleden
Verdachte ongeval met vier doden Oud Gastel voor de rechter

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

6 uur geleden
Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

6 uur geleden
Verdachten horen strafeisen in zaak over zelfdodingsmiddel

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel genaamd 'middel X' krijgen de zeven verdachten, allen 70-plussers, maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Op de vierde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem houden de officieren van justitie hun requisitoir.

6 uur geleden
Schreinemacher weer aan de slag als minister, direct naar Parijs

DEN HAAG (ANP) - Liesje Schreinemacher gaat weer aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD'er was sinds begin december afwezig; ze is de allereerste minister die met zwangerschapsverlof is gegaan. Begin januari kreeg ze een zoon.

6 uur geleden