Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Franse Senaat stemt in met vaccinatiepas

Ook Franse Senaat stemt in met vaccinatiepas

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Ook het hogerhuis van het Franse parlement heeft ingestemd met nieuwe coronamaatregelen, waaronder een wet voor de vaccinatiepas. Die wordt binnenkort verplicht voor 18-plussers als ze restaurants, cafés, evenementen of voorstellingen willen bezoeken. Wie recent is hersteld komt ook in aanmerking voor zo’n pas. Een negatief testbewijs volstaat niet langer.

Voor vluchten en het openbaar vervoer over langere afstanden wordt de pas ook verplicht, hoewel uitzonderingen mogelijk zijn. 249 senatoren stemden voor en 63 tegen. Het lagerhuis was na dagen van debatteren eerder deze maand akkoord gegaan. De regering wil met de maatregelen de golf van omikronbesmettingen tegengaan en de 5 miljoen ongevaccineerden overhalen een prik te halen.

De Senaat bepaalde wel dat de regels alleen gelden als er meer dan 10.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Het zijn er nu ongeveer 24.000. De senatoren legden ook vast dat restauranthouders niet worden verplicht de identiteit van hun gasten te controleren; dat is een taak van de politie.

Kritiek

De vaccinatiepas vervangt de coronapas (pass sanitaire), waar ook veel tegen is geprotesteerd. President Emmanuel Macron kreeg recentelijk veel kritiek voor zijn uitspraken dat hij ongevaccineerden het leven zo moeilijk wil maken dat ze zich alsnog laten inenten. Hij noemde deze groep onverantwoordelijk en onwaardig om Franse staatsburgers genoemd te worden.

In Frankrijk werden woensdag bijna 362.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Meer uit Buitenland

Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Volgens de exitpoll van de Slowaakse zender RTVS is de liberale partij Progressief Slowakije zaterdag de grootste geworden bij de nationale parlementsverkiezingen. PS, geleid door Michal Simecka, komt volgens de eerste prognose uit op bijna 20 procent van de stemmen. Zijn grote rivaal en voormalig premier Robert Fico van de populistische Smer-SD zou kunnen rekenen op iets meer dan 19 procent.

57 minuten geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen. Daarvoor moet ook de Senaat nog wel akkoord gaan en president Joe Biden de wet snel ondertekenen.

2 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

2 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

4 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

5 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

5 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

7 uur geleden