
Ook fractiegenoten 'overvallen' door vertrek PvdD'er Vestering
DEN HAAG (ANP) - Het plotselinge vertrek van Leonie Vestering uit de Tweede Kamer heeft ook de fractie van de Partij voor de Dieren verrast. Dat zegt Kamerlid Christine Teunissen. Zij was naar eigen zeggen niet van tevoren ingelicht. "Het heeft ook mij overvallen."
"Ik respecteer haar besluit", zegt Teunissen. "Het is een zware periode waar we doorheen gaan. Ik wens haar alle goeds."
Vestering besloot dinsdag haar inbreng in een Kamerdebat met de mededeling dat ze per direct opstapt. Zij zei niet langer te kunnen functioneren als volksvertegenwoordiger door de interne ruzie die haar partij verscheurt. Het bestuur ligt op ramkoers met politiek leider Esther Ouwehand en wil haar niet langer voordragen als lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Dieptepunt
Teunissen zegt niet te weten of met het vertrek van Vestering iedereen in de fractie het weer eens is. "Ik hoop dat we door kunnen." Zij herhaalt dat het partijbestuur nu aan zet is. Dat heeft volgens haar de huidige crisis veroorzaakt door de aantijgingen tegen Ouwehand "breed op straat te gooien". Daarmee is de positie van het bestuur wat haar betreft "onhoudbaar geworden".
Behalve Vestering heeft ook Lammert van Raan zich niet expliciet achter Ouwehand geschaard. Wel liet hij dinsdag weten vragen te hebben bij de werkwijze van het bestuur. Van Raan zegt "erg geraakt" te zijn door het opstappen van Vestering, die hij een "goed Kamerlid" noemt.
Kamerlid Eva van Esch noemt het vertrek van Vestering "opnieuw een dieptepunt" en vindt het "intens verdrietig" dat zij dit besluit heeft genomen. "We gaan hierdoor een fantastisch Kamerlid en een geweldige collega missen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libiƫ en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
7 uur geleden