Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

Op een ingelaste top van regeringsleiders op 1 februari ging uiteindelijk ook het dwarse Hongarije mee met de verhoging van de steun voor Oekraïne. Met de instemming van dinsdag door het Europees Parlement wordt de ophoging definitief en kan de Europese Commissie binnenkort de eerste betalingen aan Oekraïne doen.

De Europarlementariërs stemden ook in ruime meerderheid voor de oprichting van een speciaal Oekraïnefonds binnen de EU-meerjarenbegroting, de zogeheten Oekraïnefaciliteit. Hierin wordt de 50 miljard euro aan deels giften en deels leningen ondergebracht. In de onderhandelingen met de lidstaten die voorafgingen aan de goedkeuring door het Europarlement, hebben Europarlementariërs nog bijstellingen gedaan waardoor er meer controle komt of het geld voor Oekraïne niet in corrupte handen valt. Dit is een bezorgdheid die bij een aantal Europarlementariërs nog steeds leeft, zo bleek tijdens het debat voorafgaand aan de stemming. Het speciale Oekraïnefonds moet zekerheid en voorspelbaarheid bieden welk geld er wordt uitgegeven en op welke wijze.

Meer uit Buitenland

Rusland claimt 'bevrijding' van zes Oekraïense dorpen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het zes dorpen heeft 'bevrijd' in het oosten van Oekraïne. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkiv, waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.

56 minuten geleden
Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

KABUL (ANP/AFP) - Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. De plotselinge overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.

2 uur geleden
Al Jazeera herdenkt Shireen Abu Akleh twee jaar na haar dood

DOHA (ANP) - Nieuwszender Al Jazeera heeft zaterdag stilgestaan bij de dood van verslaggeefster Shireen Abu Akleh. Al Jazeera wijdde een videoreportage aan de Palestijns-Amerikaanse journaliste die precies twee jaar geleden in het stadje Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, door Israëlisch vuur om het leven werd gebracht.

2 uur geleden
Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

CHARKIV (ANP/AFP) - In de Oekraïense regio Charkiv zijn ongeveer 1775 burgers geëvacueerd, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov. Hij zegt dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen door het Russische leger zijn aangevallen met artillerie en mortieren.

3 uur geleden
Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

5 uur geleden
Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk stopzet

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie.

7 uur geleden
VS: onderhandelingen over staakt-het-vuren Gaza in impasse

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland. Dat de laatste onderhandelingsronde niet succesvol was, is "zeer betreurenswaardig", zei veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis John Kirby vrijdag.

7 uur geleden